fbpx
Ga naar de inhoud

Voorkom een burn-out door overbelasting

  ๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐˜‚๐—ฟ๐—ป-๐—ผ๐˜‚๐˜?
  Een burn-out is een stelselmatige overvraging van jezelf. Steeds ja zeggen op momenten dat je nee voelt. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Rust creรซren bij een naderende burn-out is het beste wat je voor jezelf kunt doen. Voorkom een burn-out of versnel je herstel door voldoende rust te nemen.

  ๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜ ๐—ถ๐—ธ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ?
  Je merkt inmiddels wel dat je moe bent. Je hoofd is moe en je lijf ook. Misschien kun je niet meer werken of balanceer je op het randje. Maar toch lukt het je niet om jezelf meer rust te geven, waardoor je stress klachten toenemen en het herstel op zich laat wachten. In dit artikel lees je wat je het beste kunt doen na overvraging van jezelf. Gebruik de tips en voorkom hiermee een burn-out of gebruik de tips voor jouw herstel.

  Lees ook: De Noodzaak van een goede nachtrust

  ๐—ก๐—ฒ๐—ฒ๐—บ ๐—ป๐˜‚ ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ถ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป.
  Voordat je start met het uitzoeken waar je stress klachten vandaan komen en voordat je zoek naar lange termijn oplossingen, is het belangrijk om jezelf eerst de rust te geven die jij zo nodig hebt. De spanning is dusdanig opgelopen, dat het nu onverstandig is om grote beslissingen te nemen. Je zal eerst terug moeten naar de basis. En ja, dat duurt even.

  ๐—ฅ๐˜‚๐˜€๐˜ ๐—ป๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป, ๐—ต๐—ผ๐—ฒ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜?
  Hoe doe je dat eigenlijk, rust nemen? Ga ik dan hele dagen in mijn bed liggen? Blijf ik thuis en zorg ik dat ik geen sociale contacten meer heb? Moeten mijn kinderen dan een paar weken logeren? Het roept zoveel vragen op. Rust ziet er voor iedereen anders uit, omdat de leefsituatie niet gelijk is. Gelukkig heb ik wel een richtlijn voor je gemaakt. Lees ook: Slapen is nog niet zo makkelijk

  ๐ŸŒฟProbeer rust af te wisselen met activiteiten die jou energie geven.

  ๐ŸŒ๏ธโ€โ™‚๏ธPlan in het begin niet meer dan 1 activiteit op een dag.

  ๐Ÿ’ค Rust na je activiteit uit. Dat kan door kort te slapen of door zo min mogelijk prikkels om je heen te creรซren. Let op, scrollen door je telefoon of series bingewatchen zijn geen rust activiteiten.

  ๐Ÿซ Let met je voeding op stimulerende middelen zoals suiker, cafeรฏne, nicotine, alcohol etc.  Alcohol/drugs/nicotine het liefst volledig vermijden. Probeer je suiker en cafeรฏne inname te minimaliseren. Deze middelen hebben invloed op jouw slaapritme en dat kun jij nu juist niet gebruiken.

  ๐ŸšฟLukt het je nog niet om jezelf te verzorgen dan is het belangrijk om de activiteit heel klein te houden. Er staan hieronder 4 voorbeelden.

  ๐Ÿซ–  1 kopje thee met iemand
  ๐Ÿšถ 10 minuten wandelen
  ๐Ÿ› 15 min spelen met je kind(eren)
  ๐ŸŽจ 15 minuten werken aan je hobby

  ๐˜๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ข๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ข๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ท๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ซ๐˜ฐ๐˜ถ ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ต๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ง๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฒ๐˜ถ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ, ๐˜ด๐˜ต๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ซ๐˜ฆ. ๐˜๐˜ฌ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฌ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ข๐˜ข๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ.

  ๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ธ?
  Doordat je jezelf een lange periode overvraagd hebt, is er meer tijd nodig om goed op te kunnen laden. Vergelijk dit met een accu/batterij die niet optimaal werkt. De batterij moet lang laden voordat het vol zit en de batterij gaat veel sneller leeg dan vroeger. Het is vervelend als je je apparaat niet kunt gebruiken op het moment dat de batterij leeg is.

  ๐——๐—ฒ ๐˜๐—ฟ๐˜‚๐—ฐ
  Een trucje hiervoor is om de hele dag korte oplaadmomentjes in te plannen, zodat je je apparaat de hele dag kunt gebruiken. Het verschil tussen jou en een echte accu zit dan in het feit dat jij steeds langer door kunt met een kortere oplaadtijd. ๐—œ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ผ๐—ป๐—ฒ ๐˜„๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป: ๐˜„๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐˜๐—ผ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ถ๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐—ผ๐—ฝ ๐—ถ๐˜€, ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ด ๐—ธ๐—ผ๐—ฟ๐˜๐—ฒ ๐—ฟ๐˜‚๐˜€๐˜๐—บ๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป. Door op tijd op te laden versnel je jouw herstel of voorkom je een burn-out. Lukt dit je niet alleen? Vraag om hulp.

  Voorkom een burn-out door overbelasting - Smart-Thinking


  ๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—น๐˜‚๐—ธ๐˜ ๐—บ๐—ถ๐—ท ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐—บ ๐˜€๐˜๐—ถ๐—น ๐˜๐—ฒ ๐˜‡๐—ถ๐˜๐˜๐—ฒ๐—ป
  Dat is een overlevingsstrategie die vaak voorkomt bij een toename aan stress. Door bezig te blijven hoef jij je geen zorgen te maken en hoef je al helemaal niks te veranderen. Op het moment dat jij je echt kunt overgeven aan de extra rust die je voor jezelf inlast gedurende je dag, kan het zo zijn dat je je eerst wat slechter voelt. Nu krijg je namelijk de tijd om na te denken en dat is niet altijd prettig. In de praktijk zie ik vaak terug dat klanten dit gevoel proberen te verdoven met eten, scrollen, series kijken of roken. Ze willen graag wat te doen hebben.

  Lees ook: Verstoppen voor stress

  Het vraagt wat oefening om de gevoelens die jij lang hebt weggestopt, nu echt toe te laten. Merk je dat je te weinig vertrouwen hebt dat jij deze gevoelens alleen kunt dragen. Dan kan je het beste professionele hulp inschakelen, zodat je hierbij wordt ondersteund.

  Lees ook: Ik heb last van stress klachten, moet ik professionele hulp inschakelen?

  Heb je last van stress klachten en weet je niet goed wat je nu moet doen? Probeer de tips eens uit en voorkom een burn-out of bevorder je herstel van een burn-out. Met voldoende rust heb jij de eerste stap al gezet.