fbpx
Ga naar de inhoud

De Noodzaak van een goede nachtrust

  Vermoeidheid
  Een veel voorkomende klacht van mensen met stress en burn-out klachten is vermoeidheid. Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, maar de belangrijkste is toch wel de nachtrust. Herken jij het, dat je gewoon niet in slaap komt doordat je maar blijft piekeren? Of dat je juist lekker lag te slapen, maar nadat je wakker bent geworden ‘s nachts, dat je niet meer terug in slaap komt? Of dat je slaap niet effectief was, waardoor je helemaal uitgeput wakker wordt?

  Dit is heel vervelend en het wordt vaak veroorzaakt door stress. Het lijkt alsof je met een achterstand aan je dag begint en dat werkt de hele dag door. Je kunt minder hebben, je maakt sneller fouten en op het werk loop je telkens achter de feiten aan. Je veerkracht neemt af en het wordt moeilijker om zaken logisch te beredeneren. Dat is niet bevorderlijk voor het verlagen van je stress gevoel.

  Slaap is nodig om te kunnen herstellen van stress

  Wanneer je last hebt van stress is slaap van groot belang. Stress kost energie en het herstellen van stress misschien nog wel meer.

  Lees ook: Wil jij minder stress? Hier begint het mee.

  Het is heel moeilijk om je stress klachten overdag te verminderen, wanneer je onvoldoende (of niet effectief) geslapen hebt. Met goede slaap kun je stress klachten verminderen. En hieronder lees je waarom.

  Gedrag
  Vanuit gedragscoaching zie ik dat mensen met slaaptekort, vaak kiezen voor oude (minder gezonde) patronen. Daardoor is het moeilijker om nieuw gedrag te laten zien waarbij je bijvoorbeeld beter opkomt voor je grenzen of waarbij je beter voor jezelf zorgt.   

  Herstel van je hersenen
  Een andere reden waarom slaap noodzakelijk is voor het verminderen van stress zijn onze hersenen. Bij chronische stress functioneren de hersenen minder goed, waardoor de stress-as tekort wordt geremd. Dit heeft als gevolg een toename van stress, waardoor de hersenen nog minder gaan remmen op de stress-as. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Slaap bevordert het herstel van onze hersenen en is daardoor onmisbaar bij het verminderen van stress.

  Hormonale balans
  Slaap helpt met het ondersteunen van de hormonale balans. Bij teveel stress komt er een grote hoeveelheid adrenaline en cortisol vrij. Slaap bevordert de regulering van stress gerelateerde hormonen, waardoor emotionele reacties afnemen en stress kan verminderen.

  Verwerking
  Slaap zorgt ook voor een soort reset moment. Tijdens je slaap verwerk je de gebeurtenissen van de dag. Op het moment dat er nog geen langdurige stress aanwezig is, merk je in de ochtend vaak op dat een probleem toch minder groot lijkt, dan op het moment voordat je naar bed ging.

  Fysiologie
  Slaap zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om je spieren te ontspannen. Gespannen spieren veroorzaken nieuwe stress klachten, zoals hoofdpijn en gewrichtspijn. Daarbij kan je gespannen houding een trigger voor jouw lijf zijn om nog meer spanning te gaan creëren. Het is dan of jouw fysiologie (houding) een signaal geeft aan je hersenen dat er spanning aanwezig is.  

  Na het lezen van dit artikel begrijp je de noodzaak van een goede nachtrust. Kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Download dan onze gratis tips die jou helpen om zo snel mogelijk in slaap te kunnen vallen.