fbpx
Ga naar de inhoud

Verstoppen voor stress

  Omgaan met stress
  Iedereen heeft weleens last van stress. Toch ervaart iedereen stress op z’n eigen manier. Situaties die voor de ene persoon enorm stressvol kunnen zijn, zal een ander niet eens ervaren als een spanningspunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inpakken voor een vakantie. De één ervaart het als voorpret, terwijl een ander na deze handelingen rust en ontspanning nodig heeft. Dat is niet anders als het aankomt op persoonlijke problemen, financiële zorgen, werk gerelateerde druk of op gezondheidsproblemen. Iedereen heeft eigen technieken ontwikkelt om te kunnen omgaan met tegenslagen en spanningen.  

  Coaching
  Tijdens de coaching van Smart-Thinking wordt er altijd aandacht besteed aan de manier waarop jij omgaat met stress. Hiermee richten wij ons op destructieve patronen en onderzoeken wij samen hoe deze kunnen worden doorbroken. In dit artikel wil ik extra aandacht besteden aan enkele van deze destructieve coping mechanismen, die worden gebruikt om stress te onderdrukken.

  Wil jij op een gezonde manier leren omgaan met stress? Doe dat helemaal in je eigen tempo, met onze cursus waarin jij stap voor stap leert om stress te verminderen.

  Verdragen van stress
  Eén van de manieren om stress te kunnen ‘verdragen’ is het ontlopen en/of verdoven van pijnlijke emoties. Door niet stil te hoeven staan bij de problemen die jij ervaart, kunnen de problemen minder groot lijken of staan ze gewoon niet op de voorgrond. Door stress en emoties te verdoven voel je je tijdelijk beter en kun je op dat moment even vergeten hoe je je voelt. Helaas komt het gevoel (vaak ook nog versterkt) terug op het moment dat je niet meer zoekt naar afleiding of verdoving.

  Lees ook: Omgaan met tegenslagen

  Hieronder enkele (ongezonde) manieren waarop stress uit de weg wordt gegaan.

  Gebruik van drugs en/of alcohol
  Eén van de meest voorkomende manieren waarop mensen proberen stress te verdoven is door het gebruik van drugs en/of alcohol. Deze verdovende middelen kunnen tijdelijk verlichting brengen, maar op de langere termijn verergeren deze middelen juist de stress. Daarbij kunnen deze middelen ook weer nieuwe problemen veroorzaken, zoals verslaving, gezondheidsproblemen, verstoring van relaties en financiële problemen.

  Overmatig eten en ongezonde eetpatronen
  Voeding (met name voedingsmiddelen met veel suiker en vet) zorgt voor de aanmaak van dopamine, wat tijdelijk een verbetering van je gemoedstoestand en een verlichting van stress kan veroorzaken. Daarbij leren wij al vroeg in ons leven dat voedsel troost kan bieden, waardoor veel mensen gewend zijn geraakt aan eten als geruststelling.

  Door voeding te gebruiken om jezelf beter te voelen verlicht je de stress tijdelijk, maar overmatig eten heeft nadelige gevolgen voor je zowel je fysieke- als je mentale gezondheid. Denk hierbij aan gewichtstoename, schuldgevoelens, negatief zelfbeeld en meer risico’s op het gebied jouw lichamelijke gezondheid.

  Opvallend is ook dat bij een toename van stress er vaak een verschil ontstaat in eetpatronen en zelfzorg. Er wordt minder tijd en aandacht besteed aan gezonde patronen, waardoor mensen bijvoorbeeld maaltijden overslaan en/of sneller grijpen naar makkelijke tussendoortjes. Dit leidt tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel en in je energieniveau. Uiteindelijk kan dat weer zorgen voor de toename van stress.

  Overmatig werken
  Mensen kunnen stress ook ontvluchten door zich volledig in hun werk te storten. Hoewel hard werken op zichzelf geen slechte zaak is, kan overmatig werken leiden tot uitputting, gezondheidsproblemen, burn-out en problemen met relaties. Harder werken, zodat je niet hoeft stil te staan bij dingen die jou dwars zitten, zorgt voor uitstel en lost uiteindelijk de situatie niet op.

  Vermijding en isolatie
  Om stress te ontwijken kunnen mensen zich ook terugtrekken uit sociale situaties. Hoewel dit tijdelijk kan zorgen voor geen nieuwe prikkels of zelfs voor een afname van prikkels, kan het ook steeds moeilijker worden om hier weer uit te komen en weer deel te nemen aan sociale activiteiten. Wanneer dit doorzet zullen ook sociale situaties als boodschappen doen of je kind ophalen van school voor een drempel zorgen. Daarbij zorgt een sociaal netwerk voor verlichting. Door dit steeds meer voor jezelf te verkleinen loop je meer risico op het ervaren van eenzaamheid, depressie en het ontbreken van sociale steun.

  Overmatig veel schermtijd
  Er wordt in onze huidige maatschappij al overmatig gebruik gemaakt van schermen. Je komt er bijna niet onderuit. Alles is te lezen, te bekijken of te regelen met jouw telefoon. Zelfs onze sociale contacten kunnen op deze manier worden onderhouden. Bij een toename van stress zie je vaak een toename van de schermtijd. Door een serie achter elkaar door te kijken of door doelloos te scrollen hoef je even niet na te denken. Hoewel dit afleiding biedt, kan het leiden tot een afname in je energie, overprikkeling, tijdnood voor dingen die belangrijk zijn, disconnectie en het negeren van problemen.

  Seksuele verdoving
  Seks kan ook een manier zijn om jezelf te verdoven. Tijdens de seks (met jezelf of met anderen) is het moeilijker om te denken aan andere dingen, wat dus zorgt voor afleiding van jouw problemen. Helaas kan dit ook negatieve effecten met zich meebrengen. Denk hierbij aan een verstoorde relatie met jezelf en met anderen (disconnectie), tijdgebrek, schaamte, afname in energie, isolatie en een vermijding van problemen. Daarbij kan er steeds meer nodig zijn om opgewonden te raken (seksuele problemen).

  Het is belangrijk dat je deze patronen van je zelf leert (h)erkennen, zodat je kunt werken aan je zelfontwikkeling. Er is niets mis met het zoeken van afleiding op een moment dat je je overdondert voelt door alles wat er speelt. Het is echter wel belangrijk om te kijken hoe jij kiest voor afleiding. Lees jij dit artikel en herken je bovenstaande patronen van jezelf, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar gezonde manieren om stress te verwerken. Stress en burn-out coaching is een effectieve manier om te leren hoe stress op een constructieve manier kan worden gereguleerd.

  Stressverlichting: Stress verdoven met bovenstaande gewoonten biedt tijdelijke verlichting, maar op lange termijn veroorzaakt dit juist nieuwe problemen. Stop vandaag nog met het ontkennen of met het bagatelliseren van bovenstaande gewoonten en vervang deze met gezonde manieren om stress te kunnen hanteren en jouw gezondheid en welzijn te verbeteren. Lukt dat niet alleen? Hulp vragen is het krachtigste wat je kunt doen!

  Lees ook: 5 tips waarmee je stress kunt verminderen.

  #burnoutcoaching #stresspreventie #stressmanagement #ontspanningstechnieken #verdoven #vermijden #stress #destructievecopingsmechanismen #stresscoach #stresscoaching #omgaanmetstress #negatievegewoonten #gedrag #gedragscoaching #gezondestressverwerking #copingstrategieën #ongezondestressverwerking #zelfzorg #zelfontwikkeling #persoonlijkleiderschap #persoonlijkegroei #verslaving #eetbuien #eetverslaving #alcohol #stressvermindering #hulpbijstress #gezondheidenwelzijn #emotionelestress #emoties #stressverlichting #schagen #coachschagen #coachheerhugowaard #coachalkmaar #coachlangedijk #coachdenhelder #zelfontwikkeling #persoonlijkeontwikkeling #worklifebalance #mentalegezondheid #emotionelewelzijn #zelfhulp #coaching #gezondleven #stressvrij #werkenstress #stressvrijleven #mindfulness