Ga naar de inhoud

Omgaan met tegenslagen

  Druk, druk, druk en geen tijd voor verdriet
  Wat doe jij? Trek je je liever terug bij tegenslagen? Of zoek je je juist naar afleiding na stressvolle situaties? Hoewel dit voor iedereen anders werkt, is er wel vaak een voorkeur te herkennen. Wanneer je goed let op jouw reactie in (en vlak voor) stressvolle situaties, zul je merken dat er patronen te herkennen zijn.

  Een onhandige strategie
  Toen ik jonger was had ik voor mezelf een gevaarlijke combinatie gemaakt. Ik besloot de dingen die er echt toe deden, zoals angst en verdriet, volledig te parkeren. Ik zorgde ervoor dat ik het druk had en dat ik alles tegelijk aanpakte. Ik zorgde voor zoveel mogelijk feestjes om naar uit te kunnen kijken, voor positieve spanningen en voor zoveel mogelijk sociaal contact. Ik had ontdekt dat er veel overkoepelende woorden zijn die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen niet doorvragen. De emoties die zichtbaar waren, kwamen niet zo dichtbij. Ik richtte mezelf meer op blijdschap, dan op verdriet. Meer op boosheid en irritatie, dan op angst.  En als er dan een moment was dat ik nergens heen kon en dat ik alleen was met alle rust om mij heen, dan werd ik stil.

  Het kan dus wel
  Inmiddels heb ik geleerd om aan te kijken wat er echt toe doet. Om mezelf niet te richten op de gebeurtenis, maar te onderzoeken waar de grotere emoties écht vandaan komen. Ik heb vaardigheden geleerd, zodat ik stress kan verwerken wanneer het op komt zetten. Vaardigheden die mij het vertrouwen geven dat vervelende en verdrietige situaties mij mogen raken, maar niet meer uit het veld slaan.

  Wil je er nu écht wat aan doen?
  Het liefst kies ik voor een volledig stressvrij leven. Toch zullen er altijd situaties ontstaan in het leven waar wij geen invloed in hebben. En juist om die reden, ben ik zo blij dat ik mijn eigen strategie heb leren aanpassen. Wat de juiste strategie is voor jou, kan een puzzel zijn. Wanneer jij er klaar voor bent om niet alleen te ontdekken waar jouw strategieën vandaan komen, maar om ook echt een verandering te maken, neem dan contact op met mij via smart-thinking.nl.

  #stresspreventiecoach #stress #minderstress #stressverminderen #stresspreventie #strategie #zelfontwikkeling #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #vitaliteit #ontspanning #emoties #emotiesverwerken #burnout #burnoutsymptomen #tegenslagen #stressklachten #verandering #coaching #coach #nlp #nlppractitioner #nlppractitionermaster #vaardigheden #stressverwerken #patronen #patronenherkennen #patronendoorbreken