fbpx
Ga naar de inhoud

Ik heb last van stress klachten, moet ik professionele hulp inschakelen?

  Iedereen ervaart weleens stress, dat is heel normaal. Op het moment dat je last krijgt van stress klachten die jou dagelijks beïnvloeden, dan wordt het tijd om te overwegen of er professionele ondersteuning nodig is. Als stress- en burn-out specialist begrijp ik dat het onderscheiden van de grens tussen ‘normale’ stress en een serieuzer probleem lastig kan zijn. Daarom heb ik dit artikel geschreven.

  Wat zijn stress klachten?
  Stress klachten zijn klachten die ontstaan doordat je langdurig stress ervaart. Kortdurende stress is een natuurlijke en gezonde reactie van je lichaam op uitdagende situaties. Het kan zijn dat je hierdoor tijdelijk wat ongemak ervaart, maar dit blijft niet lang hangen na de uitdaging.

  Langdurige of chronische stress ontstaat wanneer stressvolle situaties continu blijven aanhouden of wanneer er te kort hersteltijd is tussen stressvolle uitdagingen. Dat kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals vermoeidheid en slaapproblemen, piekeren, druk op de borst, concentratieproblemen, overprikkeling, hoofdpijn, spierspanningen, somberheid, prikkelbaarheid, verminderde weerstand etc. Deze gezondheidsproblemen worden ook wel stress klachten of stress symptomen genoemd.

  Lees ook: Hoe herken ik een burn-out?

  𝗛𝗼𝗲 𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗶𝗸 𝗼𝗳 𝗵𝗲𝘁 𝘁𝗶𝗷𝗱 𝗶𝘀 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝘂𝗻𝗶𝗻𝗴?
  Als ervaringsdeskundige weet ik dat dit heel ingewikkeld kan zijn. Zelf heb ik zo vaak gedacht dat ik het echt zelf wel kon. Ik moest gewoon even minder overwerken en wat meer tijd voor mezelf creëren. Geen probleem, het was alleen nu even druk.
  Wat ikzelf nodig had op dat moment was iemand die verder doorvroeg. Dat was niet wat ik kreeg. Veel mensen in mijn omgeving voelden zelf ook druk en leefden vooral heel erg mee. Daardoor kreeg ik het gevoel dat iedereen het had en dat het dus normaal was. Totdat het niet meer normaal was en daar schrok zelfs mijn omgeving van.

  Ik weet dat ik veel te laat was met het zoeken van hulp en daarom voelt dit artikel voor mij als extra belangrijk. Ik wil namelijk niet dat anderen zo lang wachten, dat zij ervaren hoe het is om over die grens te gaan. Maar wanneer trek je dan aan de bel? In het diagram hieronder help ik je bij die vraag.
  Twijfel je toch nog? Je kunt vrijblijvend contact opnemen met *Smart-Thinking, zodat ik met je mee kan denken.

  *Smart-Thinking is gespecialiseerd in stress- en burn-out coaching. Smart-Thinking werkt preventief aan stress vermindering én aan het herstel bij een burn-out. De kern van je stress klachten wordt opgelost met een combinatie van doelgerichte gedragscoaching, systemische coaching en NLP coaching. Deze combinatie heeft is zeer effectief. Je ontwikkelt meer inzicht in je eigen problematiek en je leert welke praktische stappen jijzelf kunt zetten om dit op te lossen. Met stress coaching leer je effectieve en bewezen strategieën om stress te verminderen en je veerkracht te vergroten.