fbpx
Ga naar de inhoud

Hoe herken ik een burn-out?

    “Denk je dat ik een burn-out heb?”
    Eén van de eerste vragen die ik vaak te horen krijg tijdens een kennismakingsgesprek is: “Denk je dat ik een burn-out heb?” Het is een logische vraag. In onze snel veranderende maatschappij, waarbij het uiterste van ons wordt gevraagd, zijn stress klachten in grote mate aanwezig. Hoe weet je eigenlijk of dit iets tijdelijks is of dat het nu echt tijd wordt om professionele hulp te zoeken?

    Heb jij een burn-out? Doe de test hier!

    Kenmerken van een burn-out
    Een burn-out, veroorzaakt door langdurige blootstelling aan chronische stress, kan ernstige gevolgen hebben voor jouw fysieke en mentale gezondheid. Hieronder zie je 7 kenmerken die vaak voorkomen bij mensen met een (naderende) burn-out.

    1. Heb jij last van extreme vermoeidheid? Voel je je voortdurend uitgeput, zelfs na voldoende rust? Dit kan een teken zijn van een burn-out.
    2. Emotionele uitputting is een veelvoorkomend symptoom van chronische stress en van een burn-out. Merk je dat je steeds minder betrokken raakt bij je werk, sociale contacten of bij dagelijkse activiteiten? Dan is dit een belangrijk signaal van je lichaam.
    3. Sommige mensen merken aan prestatieverlies dat er iets mis is. Heb jij steeds meer moeite met het uitvoeren van jouw taken en merk je dat je prestaties afnemen? Dan is het tijd om te onderzoeken waardoor dit veroorzaakt wordt.
    4. Ervaar jij cognitieve problemen? Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid komen vaak voor bij een burn-out. Benieuwd waardoor dit wordt veroorzaakt? Stuur mij even een berichtje, dan leg ik uit welk proces hieraan voorafgaat.
    5.  Raak jij sneller geïrriteerd, is je geduld verminderd en ben jij prikkelbaar? Dan krijg jij een belangrijk alarmsignaal.
    6. Heb jij slaapproblemen? Slaap je slecht of word je ’s nachts vaak wakker? Een verstoord slaappatroon is een herkenbaar probleem voor mensen met een burn-out. Eerlijk gezegd denk ik dat dit, samen met het gevoel van druk op de borst, de meest besproken stress klacht is die (tot nu toe) besproken is tijdens de coaching. Slaapproblemen zijn niet alleen herkenbaar voor mensen met chronische stress klachten, maar ook een reden dat het herstel niet soepel verloopt.
    7. Fysieke klachten heb ik hierboven ook kort besproken, maar dit zijn overduidelijke signalen van jouw lichaam dat er iets mis is. Fysieke klachten, veroorzaakt door chronische stress, zullen pas duidelijk tot uiting komen wanneer jij andere klachten van jouw lijf te lang hebt onderdrukt. Wanneer je de klachten durft aan te kijken en te onderzoeken kunnen deze klachten de sleutel zijn tot jouw herstel. Durft te vertrouwen op je lichaam. Voorbeelden van fysieke klachten zijn; hoofdpijn, buikpijn, druk op de borst, benauwdheid, maagklachten zonder duidelijke medische reden, overmatig zweten, trillen, misselijkheid, draaierigheid etc.

    Lees ook: Wil jij minder stress? Hier begint het mee!

    Wat kun je doen als je twijfelt of je een burn-out hebt?
    Neem de tijd om je fysieke en mentale welzijn te beoordelen (zelf evaluatie). Het kan helpen om een dagboek bij te houden van symptomen en stressfactoren. Probeer je zo bewust mogelijk te worden van de signalen van jouw lichaam. Let hierbij niet alleen op de klachten zelf, maar ook op welke momenten de stress klachten ontstaan. Blijven de klachten aanhouden, ga dan eens langs de huisarts. Het is verstandig om eerst medische oorzaken uit te sluiten, voordat je andere stappen onderneemt.

    Emotionele ondersteuning
    Wanneer je last blijft houden van burn-out symptomen, dan kan het helpen jouw zorgen te delen met je omgeving. Praat met vrienden, familie of collega’s voor emotionele ondersteuning en vraag hulp wanneer je dat nodig hebt. Vind je dit nog lastig? Schrijf dan eerst eens van je af met behulp van een dagboek of maak gebruik van een andere creatieve vorm om je gevoelens te verwerken.

    Zelfzorg
    Andere belangrijke dingen die je zelf kunt doen vanaf de allereerste burn-out symptomen is het nemen van extra rust, afgewisseld met activiteiten waar jij energie van krijgt.  Het stellen van grenzen om overbelasting te voorkomen en het aanhouden van een gezonde levensstijl. Bij een gezonde levensstijl kun je denken aan gezond eten, voldoende water drinken en slapen, regelmatig bewegen en gebruik maken van ontspanningstechnieken. Voldoende beweging kan uitdagend zijn wanneer je niet lekker in je vel zit. Wandelen is een bewezen effectief middel bij het creëren van rust in je hoofd en redelijk laagdrempelig.
    Is dit niet voldoende? Voel je dan niet bezwaard en zoek naar extra hulp.

    Lees ook: Ik heb last van stress klachten, heb ik professionele hulp nodig?

    Je bent niet alleen!
    Zoals ik al eerder beschreef in mijn artikel ben jij niet alleen. Steeds meer mensen raken overdonderd door alles wat er van hen gevraagd wordt. Het is belangrijk te onderzoeken waardoor jij stress ervaart en hoe jij dit weer kunt verminderen.

    Een specialist op het gebied van stress en burn-out kan jou hierin ondersteunen, versterken en verder helpen. Dus stap uit je comfortzone, die eigenlijk helemaal niet zo comfortabel is nu en zoek naar de ondersteuning die bij jou past. Neem hier contact op met jouw specialist. Met een beetje hulp lukt het jou ook om de burn-out symptomen te stoppen, stress te verminderen en negatieve denkpatronen aan te pakken. 

    Wil je liever geen coachtraject, maar zou je wel willen werken aan het verminderen van je stressklachten en aan het voorkomen van een burn-out? Schrijf jezelf dan in voor onze digitale cursus en verminder je stressklachten helemaal zelf op een moment dat het jou goed uitkomt!

    #Burnout #StressPreventie #MentaleGezondheid #Wellness #Zelfzorg #WerkBalans #StressManagement #EmotioneleWelzijn #BurnoutCoaching #MentalHealthAwareness #Zelfbewustzijn #GezondeLevensstijl #Veerkracht #Zelfontwikkeling #Zelfcompassie #Mindfulness #StressCoping #Levenskwaliteit #Herstel #Preventie #stressverminderen #burnoutklachten #burnoutsymptomen #chronischestress