Ga naar de inhoud

Invloed van jouw omgeving

  Wist je dat jouw omgeving veel invloed heeft op jouw eigen gedrag? De gedragspatronen van mensen die dichtbij jou staan, vormen deels wat jij aanziet als “normaal”. Dit kan confronterend zijn om te lezen, maar het kan je ook verder helpen. Is er iets wat jij heel graag zou willen veranderen? Op zoek gaan naar gelijkgestemden kan je daarbij helpen.

  Steeds meer mezelf
  Gisteren dacht ik na over de mensen in mijn eigen omgeving. Ik moest denken aan hoe ik mijn omgeving in de afgelopen jaren heb gevormd en hoeveel er veranderd is in mijn “netwerk” en in mijn directe omgeving. Nu ik mensen om mij heen heb verzameld, die mij volledig accepteren zoals ik ben, voel ik mij steeds dichter bij mezelf komen. Ik doe nu de dingen waar ik van houd, ik spreek mezelf uit en ik heb leren opkomen voor hetgeen wat ik belangrijk vind. Daarbij ben ik steeds meer gaan waarderen wie ik ben en wat mijn eigen kwaliteiten zijn. Dit was voor mij een aantal jaar geleden helemaal niet vanzelfsprekend en dat maakt dan ook dat ik hier enorm trots op ben.

  Samen durf ik meer
  Doordat ik inmiddels mensen om mij heen heb verzameld die voor mij juichen, van mij houden en mij willen zien groeien, ziet de invulling van mijn leven er heel anders uit dan vroeger. Er was toen zoveel wat ik wel wilde, maar niet durfde. Ik hield mezelf tegen met oude overtuigingen en met belemmerende gedachten. Ik was niet overtuigd van mijn eigen kunnen, van mijn eigen vaardigheden en van wat ik anderen kon brengen. Het liefst deed ik zoveel mogelijk zelf en alleen, zodat ik controle had over situaties en zodat ik mezelf niet kwetsbaar hoefde op te stellen naar anderen. Inmiddels heb ik zoveel stappen gezet en ben ik erachter gekomen dat wanneer ik die oude gedachten los kan laten, dat alles beweegt en dat dingen vloeiender verlopen.

  Verbinden met anderen, zonder jezelf te verliezen
  Inmiddels heb ik geleerd hoe waardevol het is als je jezelf wel kwetsbaar durft op te stellen en hoeveel meer je samen kunt bereiken dan alleen. Hierbij heb ik het niet alleen over een partner, maar ook over familie, vrienden, kennissen en zelfs over mensen die je net hebt ontmoet. Jezelf verbinden met anderen en daarbij je eigen wensen en grenzen respecteren, heeft mij meer gebracht dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. En het is nog veel leuker ook!

  Betekent bovenstaande dat ik helemaal geen mensen in mijn leven heb die het uitdagend maken om mijn persoonlijk doelen te behalen? Nee, dat betekent het niet. Het betekent dat ik weet met wie ik successen en uitdagingen kan delen. Het betekent dat ik weet met welke mensen ik het grootste deel van mijn tijd wil spenderen. Ik merk op welke mensen mij energie geven en wanneer het contact energie kost. Door dit goed te verdelen voor mezelf en voldoende ‘herstel’ tijd in te bouwen, heb ik een prettige balans gevonden.

  Welke invloed heeft jouw omgeving?
  Hoe ben jij verbonden met je omgeving? Lukt het je om jezelf te zijn? Kun jij jezelf openstellen naar anderen en delen hoe jij denkt en voelt? Voel jij je aangemoedigd, gemotiveerd en gesteund door jouw omgeving? Of kost het je juist energie? Geef jij veel en ontvang je niet? Bulderen anderen over jouw grenzen heen of is er wederzijds respect voor elkaars wensen, dromen een ideeën? Heb jij mensen om je heen waar je van kunt leren en waarmee je samen kunt groeien?

  Als jij op dit moment niet helemaal tevreden bent met de manier waarop jouw omgeving is ingericht, dan kan het helpen om jouw sociale contacten goed in beeld te brengen. Omdat het lastig kan zijn zelf de situatie van een afstandje te bekijken, kan ik je hierbij helpen met oefeningen en met het stellen van vragen die er écht toe doen. Leer de verbinding met anderen versterken en eerlijker te zijn over wat jij nodig hebt.

  Hulp nodig?
  Wil je meer weten over kleine veranderen die jou kunnen helpen zelf weer grip te krijgen op jouw leven? Wil je leren hoe je oude patronen kunt doorbreken? Wil jij weer kunnen verbinden met anderen en energie voelen in plaats van lusteloosheid en ergernissen? Neem dan contact op met Smart-Thinking voor meer informatie.