fbpx
Ga naar de inhoud

Heb ik last van sociale druk?

  Inleiding
  In mijn coaching komt het onderwerp sociale druk vaak naar voren. Wat is sociale druk eigenlijk en waarom hebben zoveel mensen hier last van? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen? Dit lees je in onderstaand artikel.

  Wat is sociale druk?
  Sociale druk is de noodzaak die mensen voelen om zich aan te passen aan hun omgeving. Sociale druk kan mensen ervan weerhouden keuzes te maken waar zij zelf achter staan, maar die door de omgeving niet worden geaccepteerd. Om het wat eenvoudiger te maken volgt hieronder een voorbeeld:

  Het verhaal van Stef
  Stef komt uit familie waarin dagelijks hard werken de standaard is. Financieel goed zorgen voor je gezin en een mooi pensioen opbouwen, zijn belangrijke waarden in de familie. De overgrootvader van Stef heeft een groot, succesvol bedrijf opgezet. Iedereen in de familie werkt in het bedrijf. De vader van Stef is inmiddels eigenaar van het bedrijf en heeft Stef laten weten dat hij het bedrijf in de toekomst aan hem over wil dragen. Stef werkt elke dag mee in het bedrijf. Hij werkt hard en is goed in wat hij doet. Hij heeft zeker de capaciteiten om het bedrijf over te kunnen nemen.

  Toch is Stef niet gelukkig. Stef slaapt slecht en voelt zich vaak somber. Dit sombere gevoel probeert hij te verdoven door op stap te gaan met vrienden, veel te lachen en door veel te drinken. Elke week ziet er hetzelfde uit. Stef droomt al jaren over een avontuur waarbij hij met een camper de wereld ontdekt. Stef heeft dit weleens verteld tegen zijn vader. De vader van Stef vond het een ‘kleine jongens droom’ en hij zei dat het tijd was om de man te worden die hij kon zijn. En als Stef nu hard zou werken, dan kon hij in zijn pensioen toch alsnog die camper kopen?

  Het gevolg
  Door de sociale druk die hierboven beschreven staat, wordt het voor Stef moeilijk om zijn droom verder te onderzoeken. Er is een kans dat Stef het advies in de wind slaat en alsnog onderzoekt wat ervoor nodig is om het leven te leiden waar hij van droomt. Er is ook een kans dat Stef het advies van vader ter harte neemt. In dit geval hoop ik dat Stef er niet voor kiest om zijn sombere gevoel tot zijn pensioen weg te drukken, want dat kan ernstige gevolgen hebben. Uiteraard is dit een fictief verhaal, maar de situatie komt vaker voor dan je denkt.

  Lees hierover ook ons artikel: Verstoppen voor stress

  Een mogelijk gevolg van je te veel aanpassen aan je omgeving, is dat je niet tevreden bent met het leven dat je leidt. Wanneer je een langere periode te veel dingen doet waar jij geen energie van krijgt, veroorzaakt dat chronische stress. En dit kan dan leiden tot een burn-out of zelfs tot een depressie. 

  Waarom hebben zoveel mensen last van sociale druk?
  De reden dat dit een veel besproken onderwerp is, komt doordat mensen gewend zijn zich aan te passen aan groepen. Dit is positief, het is een overlevingsmechanisme van groepsdieren. Door je aan te passen aan anderen, hoor je ergens bij. Dit geeft mensen het vertrouwen dat zij steun en hulp ontvangen als er iets misgaat of als hun leven in gevaar is.

  Je hoort erbij.
  In werkelijkheid betekent ergens bij horen helaas niet automatisch dat je steun ontvangt wanneer je dit nodig hebt. Wat mij opvalt in de coaching is dat veel van mijn klanten teleurgesteld zijn in de grote vriendengroepen die zij hebben verzameld. Op het moment dat er iets misgaat met een lid van de groep wordt er nauwelijks open over gesproken, wordt er buitengesloten of worden mensen vergeten. Gelukkig gaat dit niet altijd zo, maar ik denk dat het wel belangrijk is om altijd bewust te blijven van wie jij bent en wat jij nodig hebt. Aanpassen is een strategie, maar er zijn nog meer strategieën om jezelf prettig en veilig te voelen.

  Lees ook: De Vrijheid van keuzes maken.

  Ik heb last van sociale druk, wat nu?
  Nu heb je eerste stap al gezet, je bent je er namelijk bewust van dat je last hebt van sociale druk. Weten dat je dingen doet of juist niet doet, zodat je je geaccepteerd voelt kan oncomfortabel en confronterend zijn. Toch heb je dit nodig om een weloverwogen beslissing te nemen. Smart-Thinking heeft speciaal voor jou een stappenplan ontwikkelt, zodat je weet wat je kunt doen tegen sociale druk. Download hieronder gratis het stappenplan.