fbpx
Ga naar de inhoud

De vrijheid van keuzes maken.

  Ik had afgelopen week bijzondere uitdaging. Ik was helemaal niet fit en ik had wel een volle agenda. Het is makkelijk om nu te zeggen dat je als ondernemer geen tijd hebt om ziek te zijn, omdat er dan geen geld binnenkomt, maar als ik heel eerlijk ben herken ik de situatie ook van de tijd dat ik nog in loondienst zat. Om mijzelf ziek te melden op het werk, vond ik zelf dat het wel echt nodig was dat ik zoveel koorts had dat ik onmogelijk uit bed kon komen.

  Lees ook: Het verleden achter je laten, dat kan makkelijk toch?

  Als coach ben ik daar anders naar leren kijken. Ik weet nu dat zelfzorg op de eerste plek moet staan en dat ook een werkgever hier uiteindelijk de vruchten van plukt. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt en je jezelf op tijd ziekmeldt, ben je bijvoorbeeld ook sneller terug op de werkvloer.

  Nu was ik niet fit en ik merkte dat ik mezelf aan het overtuigen was waarom ik dit dagje echt nog wel kon werken. Het is geen lange dag, mijn klanten hebben mij nodig, het levert financieel wat op, ik heb een zittend beroep etc. Ook dit herken ik van mezelf en ik hoor het ook terug bij anderen. Het overtuigen van jezelf, jezelf overhalen om iets te doen wat eigenlijk niet passend is op dat moment voor jou.

  Lees ook: Heb ik last van sociale druk?

  Uiteraard zou ik hier nu als stress- en burn-out coach het liefst schrijven dat ik dus heb besloten om mijn klanten af te bellen. Maar ik heb zelf een andere keuze gemaakt. Ik heb besloten om naar de eerste klant te gaan, om te kijken of dat ging. Ik heb besloten om geen hoge eisen te stellen aan mezelf en om zo min mogelijk heen en weer te lopen op de locaties waar ik was. Ik heb besloten om mijn auto vlakbij te parkeren. Ik heb ervoor gekozen om mijn spullen in aparte tassen te verdelen, zodat ik niet te zwaar hoefde te tillen.

  En ik kan zeggen, het gaf mij een goed gevoel. Het gaf mij een goed gevoel om helemaal vrij te zijn in deze keuze. Dat ik geen druk voelde van anderen om een beslissing te maken over mijn eigen gezondheid. Het gaf mij een goed gevoel om te ervaren dat ik keuzevrijheid heb. Keuzevrijheid is belangrijk voor mij. In mijn jeugd heb ik vaak het gevoel gehad dat dingen mij overkwamen, dat ik geen keuze had en dat dit nu eenmaal de realiteit was. De realiteit is dat wij niet overal invloed op hebben. De realiteit is ook dat er ook zaken zijn waar wij wel invloed op hebben en dat je vrij bent om een andere keuze te maken dan de keuze waar je zo aan gewend bent geraakt.

  Lees ook: Jij beslist! Dat kan confronterend zijn.