fbpx
Ga naar de inhoud

Het verleden achter je laten, dat kan makkelijk toch?

  Heb jij weleens het advies gekregen om het verleden achter je te laten? Het advies om niet teveel bezig te zijn met het verleden en de toekomst, maar in het hier en nu te leven? Ik hoor en zie dit vaak voorbij komen. Mensen vertellen het aan elkaar, je leest het in boeken of inspiratie/motivatie quotes en je ziet het terug in films.

  Uiteraard is er niks mis met in het hier en nu leven. Op zichzelf staand is het een fantastisch advies. Toch ervaar ik dit advies niet altijd als iets positiefs en zeker niet als iets wat eenvoudig is. Wat er in deze uitspraak vergeten wordt, is dat mensen in het ‘hier en nu’ nog altijd geconfronteerd worden met zaken die gestart zijn in het verleden.

  Om bovenstaande boodschap wat te verduidelijken, zal ik een voorbeeld geven. In mijn jeugd heb ik mezelf niet altijd veilig gevoeld. Ik heb geleerd om mezelf klein en soms onzichtbaar te maken. Ik heb geleerd hoe ik kan inschatten of een situatie veilig is of dat er risico’s aan verbonden zijn. Ik heb geleerd hoe ik mensen kan observeren, zodat ik hun gedrag kan voorspellen. Vaardigheden die mij ooit gediend hebben en waardoor ik nu als coach opval. Ik hoor namelijk wat er niet wordt gezegd. Juist deze vaardigheid is enorm waardevol voor mijn coaching. Positief dus.

  Maar wanneer je dit leest, begrijp je misschien wel dat het niet alleen maar positief is. Het is uitdagend en soms zelfs doodvermoeiend. Iets wat mij ooit veiligheid bracht, kan mij nu ook tegenhouden in nieuwe situaties. Ik heb namelijk geleerd dat het belangrijk is dat je situaties kent. Concreet betekent dat voor mij, dat ik nieuwe situaties lang uit de weg kan gaan of uren en uren kan overdenken.

  Lees ook: Verstoppen voor stress

  Wanneer ik met bovenstaand advies alles in het verleden zou loslaten (als dat al mogelijk is), begrijp je misschien wel dat ik nog steeds tegen blokkades aanloop. Aangezien ik graag wil genieten van het hier en nu, zou voor mij de keuze om geen nieuwe dingen te starten een veilige optie zijn. Dan kan ik genieten en ik maak mezelf geen zorgen om de toekomst, want er verandert niets. Nu en hier ben ik veilig en vrij.
  Nu zit het leven niet zo in elkaar. Het leven verandert constant. Er zijn nou eenmaal zaken, waar je zelf geen invloed op hebt. Door alleen maar bezig te zijn met het heden, creëer ik op deze manier een onveilige toekomst voor mezelf. Je kunt je misschien voorstellen dat als ik niks nieuws zou aanpakken en er valt iets ouds weg, dat ik daar enorm veel stress van zal ervaren. En dat is nou juist wat ik wilde voorkomen.

  Als stress preventie coach is het op een gezonde manier omgaan met stress voor mij een prioriteit. Daarom heb ik ook mezelf uitgedaagd (met hulp) om te leren van mijn verleden. Ik heb geleerd om te gebruiken wat mij nu nog dient en achter mij te laten wat niet meer nodig is. Daarmee ervaar ik elke dag hoe veerkrachtig ik eigenlijk ben. Hoe ik, ondanks veranderende situaties, veilig ben. En dat zorgt weer voor vertrouwen in de toekomst. Zonder deze stappen, zou ik bijvoorbeeld nog steeds gewerkt hebben op een plek waar ik geen energie van kreeg. Nu werk ik voor mezelf en geniet ik intens van het coachen of van bijvoorbeeld het schrijven van dit artikel. Ik heb een leven gecreëerd, dat zo anders is dan dat het was. En dat heb ik mede te danken door niet stomweg te staren naar het heden, maar door op onderzoek uit te gaan naar het verleden en dit te koppelen aan mijn toekomst.  

  Merk jij nu ook dat je last hebt van blokkades en dat je daardoor steeds op hetzelfde punt terug komt? Wil jij nu een echte verandering maken en durf jij het aan om daarmee ook kritisch te kijken naar het ontstaan van jouw patronen? Ervaar jij lichamelijke of mentale klachten en wil jij dit nu echt oplossen? Maak dan een afspraak met Smart-Thinking en dan coach ik jou persoonlijk naar een duurzame verandering.

  #verleden #toekomst #heden #blokkade #stress #stresspreventie #stresspreventiecoach #burnoutcoach #stressverminderen #burnout #burnoutsymptomen #stressklachten #ontspanning #verwerken #trauma #angst #spanning #belemmerendepatronen #loslaten #mindset #controle #mentaleklachten #coach #coaching #nlp #nlppractitioner #nlpmasterpractitioner #gedragscoaching #nobco #nobcocoach #vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #groei #persoonlijkgroei #stressverlagen #chronischestress #omgaanmetstress #overspannen #overspannenklachten #smart-thinking