fbpx
Ga naar de inhoud

Jouw tijd is waardevol

  Word je leven ingevuld door anderen?

  Je herkent het wel, je hebt het druk. Je hebt je werk en zodra je thuiskomt of vrij bent, dan zit alles volgepland. Zwemles van de kinderen, sociale kopjes koffie met vriendinnen, etentjes, tijd voor je partner, helpen verhuizen, het huishouden, sporten, familiedingen, kinderen naar school brengen of ophalen, dagjes uit en ga zo maar door.

  Met al deze (soms ook leuke) verplichtingen voelt het soms of je weinig ruimte hebt om zelf in te delen. Tijd om te doen wat belangrijk is voor jou. De dingen te doen die je energie geven.
  Toch is deze tijd er echt. Het is alleen een uitdaging om deze ruimte voor jezelf te bewaken.

  Lees ook: Voorkom een burn-out door overbelasting

  We zijn soms zo bezig met het tevreden houden van iedereen om ons heen, dat we vergeten wat wij zelf nodig hebben.

  De eerste stap die jij hierin kunt zetten, is beseffen dat jouw tijd waardevol is. Jij bent waardevol. En de enige die kan bepalen waar jouw tijd en energie naar toe gaat, dat ben jijzelf. Jij hebt die keuze.

  Door constant ja te zeggen, overal bij te zijn en de perfecte echtgenoot, vriend, familielid, ouder, teamgenoot, collega te zijn voor anderen, doe je jezelf te kort.

  Je kunt niet overal ja tegen zeggen. Ja zeggen tegen een ander, op het moment dat je jezelf bijna over de kop loopt, is automatisch een nee tegen jezelf. Een nee tegen het prioriteren van je mentale welzijn en een nee tegen je persoonlijke behoeften.

  Lees ook: Grenzen aangeven, hoe zat dat ook alweer?

  Probeer eens wat vaker ja tegen jezelf te zeggen. Je kunt klein beginnen door 1x per week een half uurtje te plannen waarin gewoon nog niks vast staat. Een half uur per week waarin je tijd voor jezelf hebt. Je hoeft niks te plannen, alleen rust kan al voldoende zijn. Kijk maar wat er komt, waar je zin in hebt.

  TIP: Zet de momenten voor jezelf in je agenda. Groot kruis op die plek..want die plek is voor jou. En jij bent belangrijk.

  Als je dit eenmaal weet te integreren in je leven, zal je merken dat het je ruimte geeft. Het zou fijn zijn als je dit wat kunt uitbouwen, zodat het niet blijft bij een half uur per week, maar dat is aan jou.

  Zelf probeer ik elke dag korte momentjes in te bouwen waarbij ik gewoon even kan zijn, ook als dat maar 5 minuten is. Ik plan minimaal 1 keer per week een halve dag (en soms een hele) waarin ik helemaal geen verplichtingen heb. Geen afspraken, behalve lekker kunnen spelen met onze kinderen. Aan het eind van deze dagen ga ik lekker sporten en ik geniet hier enorm van.

  Zoek een manier die werkt voor jou, zodat je zonder schuldgevoel je eigen tijd leert prioriteren. En houd bij elke afspraak in je hoofd: Mijn tijd is waardevol. Ik ben waardevol.

  Jij kan dit 💪❤️