fbpx
Ga naar de inhoud

Bore-out: Ik heb geen burn-out maar een bore-out…Wat nu?

  Inleiding
  Je hoort het steeds vaker. Mensen die aangeven dat ze geen last hebben van een burn-out op het werk, maar juist van een bore-out. Het is een populaire benaming voor een bekend probleem. In dit artikel lees je wat het is en wat je eraan kunt doen.

  Wat is een bore-out?
  Een bore-out. Je hoort het steeds vaker voorbij komen en er wordt ook meer rekening mee gehouden op de werkvloer. De naam zegt het al een beetje. Een bore-out betekent dat je werk doet, waarbij je tekort uitdaging ervaart. Hierdoor is het werk te saai en gaat het dus vervelen. Houd je dit te lang vol? Dan kun je klachten ontwikkelen als somberheid, energieverlies, concentratieproblemen, slaapproblemen, lichamelijke klachten en andere stress gerelateerde klachten. Heel vervelend dus en zeker iets om serieus te nemen.

  Wat is het verschil tussen een burn-out en een bore-out?
  Dit vind ik een interessante vraag, die zelfs vandaag nog aan mij gesteld is. Het lijkt erop of mensen het belangrijk vinden dat er een onderscheid is tussen een burn-out en een bore-out. Ik krijg soms zelfs het idee dat het stoerder en minder kwetsbaar voelt als je zegt dat je last hebt van een bore-out, dan van een burn-out. Alsof je met een bore-out zegt: “Ik kan alles wel aan, maar het is zo saai.” En dat mensen met een burn-out het gewoon niet meer op kunnen brengen. Heel eerlijk, dat stoort mij een beetje. Je voelt je opgebrand bij een bore-out of bij een burn-out en dat lijkt mij erg genoeg.

  Het maakt niet uit
  Een bore-out of een burn-out, ik vind het vreselijk dat je daar nu doorheen gaat. Het is zwaar, verdrietig en zeer lastig om alleen te doorbreken. Daarom heb ik mezelf met mijn praktijk gespecialiseerd in het behandelen van stress klachten, zodat jij dit niet alleen hoeft te doen. En vanuit de kennis die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren als stress en burn-out coach, kan ik je vertellen dat er zeer weinig verschil is tussen een bore-out en een burn-out. Of je jezelf nu overvraagt of ondervraagt, je staat op dit moment niet in je kracht.

  Overeenkomst tussen een bore-out en een burn-out
  Zowel een bore-out als een burn-out veroorzaken stress klachten. Hoe die stress klachten tot uiting komen, dat verschilt per persoon. De reden dat deze stress klachten veroorzaakt worden is gelijk voor zowel de bore-out als voor de burn-out. De stress klachten ontstaan omdat je iets doet wat niet goed bij je past. Je doet iets, waar je niet gelukkig van wordt.

  Niet passend bij wie JIJ bent
  Bij een bore-out doe je taken waarvan je niet gelukkig wordt en als je je grens hierin hebt aangegeven, wordt daar niet voldoende mee gedaan. Het lukt je niet om een verandering te maken.
  Bij een burn-out doe je ook taken (veelal van anderen) die niet passen bij jou en je geeft hierin onvoldoende je grens aan of je grens wordt niet serieus genomen.  

  Hoe komt dat?
  Omdat je jezelf niet genoeg kent of niet durft op te komen voor wie jij bent. Omdat je niet goed weet wat er wel bij je past. Omdat je niet goed weet wat je passie is. Omdat je de behoeften van anderen boven je eigen behoeften stelt. Omdat je niet goed hebt geleerd hoe jij je persoonlijke grens kunt bewaken. Omdat je niet in je kracht staat op dit moment en onvoldoende durft je vertrouwen in jezelf.

  Wat kun je eraan doen?
  Je kunt beginnen met het serieus nemen van je stress klachten. Dat klinkt makkelijk, maar uit ervaring weet ik dat dit niet zo is. Pas als jij durft toe te geven dat je stress klachten hebt en dat deze worden versterkt op het werk, dan kun je hier wat aan doen.

  Zo dus:
  Het is in deze periode extra belangrijk om te letten op de signalen van je lichaam. Welke activiteiten versterken je stress klachten? Welke situatie vermindert je stress klachten? Hoe bewuster jij je wordt van de signalen van je lichaam, hoe makkelijker het is om kleine veranderingen te maken waardoor je jezelf weer beter gaat voelen.

  Conclusie
  Uiteindelijk maakt het niet veel uit of je een bore-out of een burn-out hebt. Je hebt last van chronische stress klachten en dat is iets om serieus te nemen. Je neemt jezelf elke dag mee en het helpt als jij weet waarvan jouw vlammetje gaat branden. ❤️‍🔥

  Help!! 💥
  Heb je hulp nodig? Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Stuur mij een berichtje en ik help je stap voor stap vooruit.
  Wil je zelf onderzoeken wie jij bent en wat er bij jou past? En wil je meer inzicht in je stress klachten? Volg dan onze digitale cursus en leer hoe je dichtbij jezelf kunt blijven.