fbpx
Ga naar de inhoud

Vakantie lost stress niet op

    Het valt mij op dat de vakantieperiodes niet altijd een positief effect hebben op de mensen om mij heen. Er wordt al veel van je gevraagd op het werk, maar met een vakantieperiode in zicht, lijkt deze vraag alleen maar toe te nemen. Er zal minder personeel aanwezig zijn en het is daarom handig als er vooruit gewerkt wordt. Daarbij zullen er ook werkzaamheden overgenomen moeten worden waar voorbereiding en overdracht bij nodig is. Al deze zaken doen wat met de werksfeer, met je collega’s en met jou. Om dan nog maar te zwijgen over het bepalen van wie er in welke periode op vakantie mag. Ook dat verloopt niet altijd zonder spanning.

    Toenemende spanning
    Al met al kan een naderende vakantieperiode zorgen voor extra stress op de werkvloer. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar ik maak mezelf oprecht zorgen over het overschrijden van persoonlijke grenzen. Vlak voor een vakantie merk ik bij mijn klanten dat de balans tussen het werk en het privéleven uitdagender wordt. Er wordt vaker overgewerkt en de spanningen op de werkvloer (en thuis) kunnen behoorlijk oplopen. Dit zorgt voor oververmoeidheid, stress klachten en soms zelf voor overspannenheid of een naderende burn-out.

    Lees ook: Grenzen aangeven, hoe zat dat ook alweer?

    “Gewoon uithouden tot de vakantie”
    In gesprekken hierover hoor ik dan dat mensen het “gewoon nog even uithouden tot de vakantie” of dat zij wel rusten als zij vakantie hebben. Dat lijkt natuurlijk een prima oplossing, maar het effect hiervan is juist dat je te kort rust hebt. Dat komt doordat je de eerste week (of weken!) van je vakantie nodig hebt om bij te komen. Omdat je vakantie waarschijnlijk geen maanden duurt, is de kans groot dat je niet volledig opgeladen bent na je vakantie. Je begint niet uitgerust aan je werk en je energielevel is nog niet volledig hersteld. Hierdoor beland je in een neerwaartse spiraal, omdat je met steeds minder energie start na je vakantie.

    Grafiek energieverloop bij oververmoeidheid voor de vakantie
    Fictief voorbeeld van mogelijk energieverloop bij oververmoeidheid

    Dit speelt al langer
    De oververmoeidheid en andere stress klachten zijn vóór jouw vakantie waarschijnlijk het meest zichtbaar. Toch is het waarschijnlijk dat, wanneer je oververmoeid bent vóór jouw vakanties, je al eerder energie verliest. Je lichaam zal jou in dit geval al eerder signalen hebben gegeven om rustiger aan te doen. Soms herkennen wij deze signalen (nog) niet, maar vaker hebben wij de signalen genegeerd. En dat is zonde, want juist door te luisteren naar de signalen van jouw lichaam, kun je op tijd een verandering maken.  

    De comfortzone
    Gelukkig heb ik ook goed nieuws, je hebt hier zelf namelijk invloed op. Probeer de situatie waarin jij zit eerlijk en objectief te bekijken. Denk eens na over je werkweek. Op welke dagen kom je extra moe thuis? Wat maakt deze dagen anders? Welke invloed kun jij zelf uitoefenen? Misschien voel je wat weerstand bij het lezen van deze vragen. Vaak zijn we gewend om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Het is immers makkelijker om het aandeel van een werkgever, branche, klant of collega te benoemen dan om daadwerkelijk wat met het probleem te doen. Daarvoor zul je nou eenmaal uit je comfortzone moeten stappen. Maar als we toch zo eerlijk en objectief naar de situatie kijken, dan is de comfortzone waarin je vakantie nodig hebt om overeind te blijven, toch helemaal niet zo comfortabel?

    #vakantie #comfortzone #comfortabel #blokkade #stress #stresspreventie #stresspreventiecoach #burnoutcoach #stressverminderen #burnout #burnoutsymptomen #stressklachten #ontspanning #stresssignalen #spanning #belemmerendepatronen #burnoutklachten #mindset #controle #mentaleklachten #coach #coaching #nlp #nlppractitioner #nlpmasterpractitioner #gedragscoaching #nobco #nobcocoach #vitaliteit #persoonlijkeontwikkeling #groei #persoonlijkgroei #stressverlagen #chronischestress #omgaanmetstress #overspannen #overspannenklachten #overspannenheid #vermoeidheid #toenemendespanning #signalen #mentalegezondheid #persoonlijkleiderschap #werkstress #smart-thinking