fbpx
Ga naar de inhoud

Geef stress geen kans

    Chronische stress voorkomen
    Kortdurende stress is normaal, maar wanneer er niets verandert aan de oorzaak van stress, kan stress chronisch worden. De handigste techniek die je jezelf kunt aanleren om chronische stress te voorkomen is het leren luisteren naar de signalen van je lichaam en leren daar effectief op te reageren, zodat stress niet de kans krijgt om te groeien.

    Waarom is dat nodig?
    Wat er nu vaak gebeurt is dat wij signalen krijgen van ons lichaam. Het zijn kleine, subtiele signalen die je nog niet echt in de weg zitten. Deze stress signalen zijn makkelijker te negeren, te ontkennen of te verstoppen. Je hebt er namelijk nog niet echt last van.

    Door de kleine stress signalen te negeren, is je lichaam genoodzaakt om duidelijkere stress signalen te geven. Dit zijn stress signalen waar je daadwerkelijk last van hebt. Deze zitten echt in de weg. Denk aan hoofdpijn of druk op de borst, slapeloosheid of concentratieproblemen. De kortdurende stressreactie wordt omgezet naar een langdurige stressreactie en dit heeft veel invloed op jouw leven. Het blijvend negeren van stress signalen en niet luisteren naar wat je nodig hebt is de nummer 1 reden van een burn-out.

    Waarom zouden mensen hun stress signalen negeren?
    Soms staan de stress signalen je in de weg. Het kan dan handiger zijn om er overheen te stappen, zoals bij een belangrijke presentatie die bijna nooit voorkomt. De presentatie kan spanning geven, maar het is waarschijnlijk dat deze spanning jou juist helpt om beter te presteren op het moment dat het nodig is. Als je dit doet met dingen die vaak voorkomen dan heeft dat invloed op jou en zal het gevoel van stress steeds meer gaan toenemen. Ik zal een situatie beschrijven waarin ikzelf stress signalen genegeerd heb, zodat het wat makkelijker te begrijpen wordt waarom iemand ervoor kan kiezen de stress signalen te negeren.

    Eigen ervaring
    Ik wilde graag juf worden. Dat wilde ik altijd al, in groep 3 besloten en hieraan vastgehouden. Toen ik mijn HAVO diploma haalde was ik opgelucht. Nu ging ik eindelijk naar de PABO waar ik elke dag kon doen wat ik wilde. Ik kon niet wachten op mijn eerste stage. En hoewel mijn eerste stage leuk was en soepel verliep, moest ik zodra ik thuiskwam mijn kleding vervangen. Alles rook naar zweet. Ik dacht dat het kwam omdat alles nieuw was, maar het is in de 4 jaar tijd op de PABO nooit anders geweest. Toen besloot ik dat de oorzaak lag in het altijd bekeken en beoordeeld worden. En dat het over zou gaan zodra ik een eigen klas had.

    Je ziet het waarschijnlijk al aankomen, het is nooit anders geweest. Soms eens een dag waarin ik dacht: “Dit was een makkelijk dagje.” Maar al met al kostte het werk als juf mij al mijn energie. Ik ging steeds meer eten in de pauzes, voor wat extra energie. Ik ging meer slapen na schooltijd. De zondagen bouwde ik spanning op voor de werkweek die ging komen en ik ging steeds minder genieten. Minder genieten van mijn dag voor de klas en minder van mijn vrije tijd.

    Ik negeerde de eerste stress signalen en dat was begrijpelijk. Dit was mijn droom en nu kon ik het eindelijk werkelijkheid maken. Ik wilde niet opgeven. Ben ik blij met mijn diploma? Jazeker. Wil ik ooit nog werken als groepsleerkracht….? Zeker niet. Ik wil geen dromen najagen die niet passen bij wie ik ben en waar ik voor sta. Ik heb geleerd om mezelf op de eerste plek te zetten.

    Wil jij ook leren om jezelf op de eerste plek te zetten en ontdekken wat er bij jou past?
    Klik hier en neem vrijblijvend contact op.

    Hoe kan ik stress signalen leren herkennen?

    1. Bewust worden van jouw lichaam
    Leer luisteren naar je lichaam in ontspannen situaties. Wat voel je, wat ervaar je en welke signalen geeft je lichaam wanneer jij goed in je vel zit en ontspannen bent?

    Doe hetzelfde in een situatie waarin je gespannen bent en niet lekker in je vel zit. Welke signalen geeft jou lichaam? Wat voel je, wat denk je? Voor sommige mensen is meditatie hier een mooi hulpmiddel bij, maar dat is geen vereiste. Je kunt ook zitten op een rustige plek, waar je niet wordt gestoord ennadenken over bovenstaande vragen.

    2. Weten waar je op moet letten
    – Lichamelijke reacties die afwijken van de lichamelijke reacties in ontspannen situaties
    – Vermoeidheid
    – Moeite met inslapen/doorslapen
    – Piekeren
    – Lichte hoofdpijn
    – Gespannen spieren
    – Zweten en/of trillen
    – Verhoogde hartslag
    – Verkleuring in het gezicht of hals
    – Verhoogde temperatuur
    – Hoge, korte ademhaling
    – Toenemend aantal conflicten
    – Vermindering van zelfvertrouwen
    – Verminderde concentratie
    – Onrustige dromen of nachtmerries
    – Behoefte aan verdoven ➡️ Lees ook ons artikel: Verstoppen voor stress

    3. Reflecteren
    Heb je een situatie meegemaakt, waarin je opmerkte dat er subtiele stress signalen gegeven werden door jouw lichaam? Onderzoek deze situatie dan eens verder. Wat was het in deze situatie wat maakte dat er stress signalen afgegeven werden? Gebeurt dit vaker in deze situatie? Komt deze situatie vaak voor? Kun je wat veranderen in de situatie om je eigen stressreactie te verminderen? 

    4. Eerlijk zijn
    Vaak weten wij stiekem al lang dat bepaalde situaties niet geschikt voor ons zijn, omdat wij er bijvoorbeeld ’s nachts van wakker liggen. Als dit het geval is dan wordt het tijd om de regie over de situatie die je stress klachten geeft terug te pakken. Dat begint met accepteren en erkennen. In de coaching gebruik ik hier vaak het regiemodel voor, dat ook terug te vinden is in de cursus: Op een gezonde manier omgaan met stress.

    Wat doe ik wanneer ik de stress signalen herken?

    Ben jij erachter gekomen dat jij regelmatig stress signalen krijgt van jouw lichaam en heb je bovenstaande stappen doorlopen? Dan heb jij nu een beter beeld van de situatie waarin stress toeneemt bij jou. Kijk in deze situatie waar jij invloed op hebt en probeer hier een verandering in te maken. Reflecteer opnieuw en kijk of er iets veranderd is aan de stress signalen. Heeft het gewerkt? Top! Houd dit vol.

    Werkt het niet? Wees dan kritisch naar de situatie. Is dit écht hetgeen wat mij spanning geeft en heb ik voldoende geprobeerd om deze situatie te veranderen? Weet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Ik kijk graag met je mee, zodat er snel duidelijk wordt welke stappen je kunt zetten om de situatie positief te beïnvloeden. En een beetje extra motivatie kunnen wij allemaal weleens gebruiken toch?! Klik hier als je hulp kunt gebruiken.

    #stress #stressverminderen #minderstress #stresssignalen #signalen #stressklachten #stresssymptomen #burnoutsymptomen #burnout #stresscoach #burnoutcoach #zelfzorg #erkenning #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #persoonlijkleiderschap #stresspreventie #coaching #stressspecialist