๐ฉ๐ผ๐ผ๐ฟ๐๐ฝ๐ฒ๐น๐ฏ๐ฎ๐ฎ๐ฟ๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ
Vraag je je af waarom het je niet lukt om wat te veranderen in je leven? Blijf je terugvallen in oud gedrag en oude patronen? Dat is niet zo vreemd, want mensen zijn gewend aan patronen. Patronen zijn belangrijk, omdat ze voorspelbaarheid creรซren in ons leven. Door dingen op eenzelfde manier aan te pakken is de uitkomst ook meer voorspelbaar en dat geeft een gevoel van veiligheid. Om iets te kunnen veranderen zal je dit gevoel van (schijn)veiligheid los moeten laten en dat is nog niet zo makkelijk. In dit artikel leg ik uit waarom.
๐ฉ๐ฒ๐ถ๐น๐ถ๐ด๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ
Hoeveel veiligheid een persoon prettig vindt dat verschilt per persoon. Je gevoel van veiligheid wordt al gecreรซerd op het moment dat jij nog in de buik van je (biologische) moeder zit. En dit blijft zich ontwikkelen terwijl je opgroeit. Zelfs als volwassene kan de behoefte aan veiligheid nog afnemen of toenemen. Uiteindelijk is veiligheid voor iedereen (in meer of mindere mate) belangrijk. En juist daardoor blijft het zo ingewikkeld om patronen die bekend en veilig voelen te veranderen.
๐ฉ๐ฒ๐ฟ๐๐ฟ๐ผ๐๐๐ฒ๐ป
Mensen met stress klachten voelen zich over het algemeen niet veilig. Je kunt door ernstige stress klachten het vertrouwen in je lichaam verliezen, het vertrouwen in jezelf of het vertrouwen in de mensen om je heen. Hoe minder vertrouwen er is, hoe waarschijnlijker het is dat je terugvalt in oude patronen. Je hebt dan namelijk het gevoel dat je de controle verliest en je probeert dit terug te krijgen door voorspelbare situaties te creรซren.
๐ฉ๐ผ๐ผ๐ฟ๐ฏ๐ฒ๐ฒ๐น๐ฑ๐ฒ๐ป
Helaas zijn juist deze voorspelbare situaties, de situaties waar je uit los wilde komen. Ze veroorzaken namelijk stress. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van deze situaties.
๐ด ๐ฆ๐ถ๐๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ ๐ญ: ๐๐ป๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐ฒ๐ป ๐๐๐ฒ๐ฒ๐ฑ๐ ๐๐ผ๐ผ๐ฟ๐ผ๐ฝ ๐๐๐ฒ๐น๐น๐ฒ๐ป.
Je partner, gezin, werkgever of vrienden. Je doet er alles aan om hen tevreden te houden, maar ondertussen gaat jouw mentale welzijn achteruit.
Jij vergeet wat belangrijk is voor jou en hoe jij de beste versie voor jezelf kunt zijn. Wanneer je hier langer mee doorgaat, ontwikkel je (of val je terug in) negatieve gedachten over jezelf en over anderen. Op de momenten dat je niet helemaal jezelf bent, zou jij op de eerste plek moeten komen. Pas daarna kun je er weer echt zijn voor de mensen om je heen.
๐ด ๐ฆ๐ถ๐๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ ๐ฎ: ๐ฆ๐๐ผ๐ฝ๐ฝ๐ฒ๐ป ๐บ๐ฒ๐ ๐๐ผ๐ฟ๐ด๐ฒ๐ป ๐๐ผ๐ผ๐ฟ ๐ท๐ฒ๐๐ฒ๐น๐ณ
Als je niet lekker in je vel zit, kan het ook lastiger worden om goed voor jezelf te zorgen. Je stopt bijvoorbeeld met bewegen, hangt met je telefoon op de bank, vergeet je je persoonlijke hygiรซne, ga je meer snaaien, laat naar bed, etc. Hierdoor ga je nog minder lekker in je vel zitten en daarmee kom je in een vicieuze cirkel terecht.
๐ด ๐ฆ๐ถ๐๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ ๐ฏ: ๐ฆ๐๐ฟ๐ฒ๐๐๐๐ผ๐น๐น๐ฒ ๐๐ถ๐๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ๐ ๐ผ๐ฝ๐๐ผ๐ฒ๐ธ๐ฒ๐ป
Op het moment dat je veel stress hebt maak je soms keuzes die je niet helemaal begrijpt van jezelf. Heb je een ingewikkelde band met je ouders? Dan kan het zijn dat je juist in stressvolle periodes dit contact meer opzoekt. Heb je vaak conflicten met die ene collega, dan kan het zijn dat je die collega juist nu aanspreekt.
Je bent op deze momenten minder weerbaar en je valt daardoor makkelijk terug in oud gedrag. Je reageert weer op manieren zoals je dat zou hebben gedaan toen jij nog jonger was. Het is op dit moment moeilijker om afspraken die jij met jezelf hebt gemaakt na te komen.
๐ด ๐ฆ๐ถ๐๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ ๐ฐ: ๐จ๐ถ๐๐๐๐ฒ๐น๐ด๐ฒ๐ฑ๐ฟ๐ฎ๐ด
Wanneer je veel stress ervaart, wordt het verleidelijker om bepaalde taken uit de weg te gaan. Het vervelende aan het uitstelgedrag is dat het juist voor extra stress zorgt. Er blijft namelijk steeds iets liggen wat je nog โmoetโ doen. Als je dit wil veranderen start dan met kleine stappen. Wat kun je gelijk afhandelen?
๐ด ๐ฆ๐ถ๐๐๐ฎ๐๐ถ๐ฒ ๐ฑ: ๐ข๐ป๐๐ธ๐ฒ๐ป๐ป๐ฒ๐ป & ๐ฉ๐ฒ๐ฟ๐บ๐ถ๐ท๐ฑ๐ฒ๐ป
Bij veel stress kan het makkelijker zijn om afleiding te blijven zoeken in plaats van de oorzaak van de stress aan te pakken. Hiermee los je de stress niet op, maar zorg je juist voor een constante overprikkeling. Een andere reactie kan zijn dat je jezelf helemaal terugtrekt. Geen contact met anderen, kan helpen tegen de overprikkeling, maar veroorzaakt mogelijk gevoelens van eenzaamheid en een toename van stress.
๐ข ๐ช๐ฎ๐ ๐ธ๐ฎ๐ป ๐ถ๐ธ ๐ฑ๐ฎ๐ป ๐๐ฒ๐น ๐ฑ๐ผ๐ฒ๐ป?
Eigenlijk weten wij het antwoord op deze vraag wel, maar is het niet altijd leuk om hiermee aan de slag te gaan. Hieronder wat algemene tips om weer wat lekkerder in je vel te zitten. Verplichtingen of zorg voor anderen zal er altijd zijn en dat is okรฉ. Sterker nog, ook daar kunnen wij energie uit halen. De sleutel zit in de balans. Hulp nodig? Klik hier.
๐๐ฒ๐ฒ๐ ๐ต๐ถ๐ฒ๐ฟ๐ผ๐๐ฒ๐ฟ ๐ผ๐ผ๐ธ: Wil jij minder stress? Hier begint het mee!
๐ ๐ญ๐ฒ๐น๐ณ๐๐ผ๐ฟ๐ด
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Zorg voor voldoende rust (ongeveer 7,5 uur per nacht) en ontwikkel een gezond dagritme. Denk hierbij aan voedzame voeding, voldoende beweging en verzorging van jezelf. Het lukt vaak niet om alles tegelijk te veranderen, dus maak een keuze waar je als eerste aan zou willen werken.
๐ ๐๐ฒ๐ฟ๐น๐ถ๐ท๐ธ๐ต๐ฒ๐ถ๐ฑ
Wees eerlijk tegen jezelf en in wat jij nodig hebt om je blij en ontspannen te kunnen voelen. Doe dingen die jou energie geven i.p.v. energie kosten. Zorg dat je hier voldoende tijd per week aan kunt besteden.
๐ ๐๐บ๐ผ๐๐ถ๐ฒ๐
Druk je emoties niet weg, maar geef ze de kans om jou te laten zien wat je nodig hebt. Leer luisteren naar de signalen van je lichaam.
๐ ๐ฆ๐ฝ๐ฎ๐ป๐ป๐ถ๐ป๐ด
Pak de zaken aan die jou extra spanning geven. Reflecteer en pas aan waar nodig.
๐ ๐ฉ๐ฒ๐ฟ๐ฑ๐ฒ๐น๐ถ๐ป๐ด
En als laatste, maar minstens zo belangrijk: zorg dat het grootste deel van je dag/week niet bestaat uit dingen waar je een hekel aan hebt. Dat is niet voor altijd vol te houden en dat moet je ook helemaal niet willen volhouden. Het is tijd om dit te veranderen.
๐๐ฒ๐ฒ๐ ๐ผ๐ผ๐ธ: Ik heb last van stress klachten, moet ik professionele hulp inschakelen.