𝗡𝗶𝗲𝘁 𝘃𝗼𝗹𝗹𝗲𝗱𝗶𝗴 𝗯𝗲𝘄𝘂𝘀𝘁
Iedereen heeft weleens momenten dat het wat minder gaat. Zelfs als alles om je heen relatief soepel verloopt, kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit. Het kan een uitdaging zijn om de vinger op de zere plek te leggen. Je bent jezelf er niet altijd van bewust waarom jij je zo voelt. Wat is er nou aan de hand? Waarom ben ik zo moe? Hoe komt het dat ik mezelf snel erger aan anderen of dat ik mezelf liever terugtrek dan dat ik sociaal contact op zoek? Het geeft een vervelend gevoel en je wil dat het beter wordt. Maar hoe moet je dat doen wanneer je niet weet wat er aan de hand is?
𝗣𝗢𝗘𝗙…𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗴 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗹𝗲𝗲𝗺
Het kan fijn zijn om een aanwijsbare reden te vinden, zodat je dat kunt aanpassen en poef…je voelt je weer helemaal top. Toch is deze zoektocht niet altijd nodig om het sombere gevoel kwijt te raken. Soms lukt het simpelweg niet om één reden aan te wijzen, omdat er meerdere dingen zijn die zorgen voor een energielek, ergernissen of somberheid.
𝗪𝗮𝘁 𝗸𝘂𝗻 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝘄𝗲𝗹 𝗱𝗼𝗲𝗻?
Eigenlijk is er maar één ding die echt nodig is om het sombere gevoel te doorbreken. Het begint allemaal bij bewustwording. Je hoeft niet volledig bewust te zijn van oorzaak van elk gevoel. Het helpt wel als je je bewust wordt van deze 𝘁𝘄𝗲𝗲 dingen:
𝟭: 𝗕𝗲𝘄𝘂𝘀𝘁 𝗹𝘂𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝗹𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗷𝗲 𝗹𝗶𝗰𝗵𝗮𝗮𝗺
Je lichaam is de hele dag voor je aan het werk en over het algemeen weet je lichaam precies wat goed is voor jou. Het onhandige hierin is dat wij getraind zijn om de signalen van ons lichaam te negeren.
𝗩𝗼𝗼𝗿𝗯𝗲𝗲𝗹𝗱
Denk er bijvoorbeeld aan dat je een hele week minder voedzame gerechten eet op vakantie (weinig groente, veel verzadigde vetten). Je zal signalen krijgen van je lichaam (onprettig gevoel in je buik, gasvorming, problemen met ontlasting, soms ook hoofdpijn etc.). Jij weet wel dat het verstandiger is om gezonder te eten, maar je bent nu eenmaal op vakantie dus dat komt wel weer als je thuis bent.
Je negeert de signalen van je lichaam, omdat je dat handiger vindt op dat moment. Stress signalen komen altijd ongelegen en zijn dus ook makkelijk te negeren wanneer de signalen nog niet zo groot zijn. Het wegdrukken of negeren van stress signalen kan handig zijn als een situatie eenmalig is, maar vaak is het gewoon uitstel van het moment en komen de stress signalen later sterker terug.
Lees ook: Geef stress geen kans
𝐎𝐩𝐝𝐫𝐚𝐜𝐡𝐭 𝟏: 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐬𝐬 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐥𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝐫𝐮𝐢𝐦𝐭𝐞 𝐠𝐞𝐯𝐞𝐧
Neem 5 minuten de tijd om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Zorg dat je niet gestoord kan worden en dat jij op een plek zit waar je jezelf prettig en veilig voelt. Wat merk je op in je lichaam? Zit er ergens spanning of pijn? Wat voel je en waar voel je dat? Merk het op, je hoeft er niks mee te doen, alleen te erkennen dat het er is. Wees zacht voor jezelf en laat het toe.
𝟮: 𝗕𝗲𝘄𝘂𝘀𝘁 𝗹𝘂𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗴𝗲𝗱𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝗷𝗲 𝗵𝗲𝗯𝘁
Onze gedachten komen en gaan de hele dag. Deze gedachten zijn er gewoon en dit proces gaat meestal onbewust. Het is onmogelijk om alle gedachten te herkennen, maar je kunt wel bewust leren luisteren naar de gedachten die voorbijkomen.
𝗡𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗻𝗸𝗲𝗻
Ik las in het werkboek: Ik wil leren van Tea Adema dat mensen gemiddeld 50.000 gedachten hebben in 24 uur tijd en dat van deze gedachten 75% negatief is. Dit is natuurlijk moeilijk te onderzoeken, omdat mensen erg van elkaar verschillen en omdat wij ons niet bewust zijn van alle gedachten die wij hebben. Maar ik vond het wel een mooie indicatie van de grote hoeveelheid aan negatieve gedachten die mensen kunnen hebben.
Werk jij nu vaak aan je mindset en pas jij bijvoorbeeld mediatie, mindfulness of het uiten van dankbaarheid dagelijks toe, dan zullen de getallen afwijken en dan is de kans groot dat jij minder negatieve gedachten hebt.
Alleen nog maar negatieve gedachten? Lees dan ook: Hoe herken ik een burn-out?
𝗡𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗽𝗿𝗮𝘁𝗲𝗻
Je begrijpt waarschijnlijk wel dat wanneer jij overwegend meer negatieve gedachten dan positieve gedachten hebt, dat het niet altijd makkelijk is om lief te zijn voor jezelf. Is het je al gelukt om negatieve gedachten te herkennen? Dan valt het je misschien ook wel op dat jij (soms) negatief tegen jezelf praat. Harde uitspraken die jij niet zou willen maken naar de mensen die je liefhebt. De vraag daarbij is dan natuurlijk of het je lukt om jezelf lief te hebben.
𝐎𝐩𝐝𝐫𝐚𝐜𝐡𝐭 𝟐: 𝐋𝐢𝐞𝐟 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟
Kies eens een dag waarin je oplet wat je tegen jezelf zegt. Hoor je negatieve uitspraken naar jezelf? Mooi, dat helpt met de bewustwording. Zeg na een negatieve uitspraak gelijk iets dat het allemaal relativeert. Bijvoorbeeld: “Stomkop, hoe kun je dat nou juist vandaag vergeten!” Zet daar gelijk een positieve gedachte tegenover.
𝐕𝐨𝐨𝐫𝐛𝐞𝐞𝐥𝐝 𝐯𝐚𝐧 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐭𝐢𝐞𝐟 𝐩𝐫𝐚𝐭𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟
Je kunt het zachter maken door toe te voegen: “Maar iedereen kan weleens wat vergeten, het komt goed.” Of nog liever voor jezelf zijn is een zin maken waarin je jezelf een compliment geeft over de andere momenten waarin jij juist vaak aan de dingen denkt die anderen snel vergeten. Het maakt niet zoveel uit wat je hier neerzet, als het maar positief is naar jezelf en als je er maar in gelooft. Het heeft niet zoveel zin om jezelf een compliment te geven, die zo ver van de werkelijkheid af staat, dat jij je helemaal niet aangesproken voelt.
𝗣𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗮𝗳𝗳𝗶𝗿𝗺𝗲𝗿𝗲𝗻
Lukt dit en heeft het een positief effect? Dan zou je elke dag kunnen starten met positieve affirmaties. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is niets meer dan jezelf vertrouwen in spreken op een liefdevolle en positieve manier.
𝗖𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝗲
Wanneer je wat liever en milder bent naar jezelf, doorbreek je vaak ook de somberheid. Je bent dan goed genoeg zoals je bent en je probeert niet steeds het uiterste van jezelf te vragen. Dit is iets wat je kunt oefenen.
Daarbij helpt het als je je bewust blijft van de signalen die je lichaam geeft gedurende de dag. Zie het als een soort kompas. Ben je moe, zorg voor meer effectieve slaap. Heb je dat gehad? Dan vraagt er waarschijnlijk iets anders te veel energie.
Blijf bijsturen en ontdekken wat jij nodig hebt om je goed te voelen over jezelf en om je weer energiek te voelen. Uiteindelijk heb je jezelf elke dag bij je en juist daarom is het belangrijk om positief te leren kijken naar jezelf. Heb je daar hulp bij nodig? Bekijk ons aanbod.