Denk je dat je een burn-out hebt of weet je het inmiddels zeker en vraag jij je af wat je daar nu eigenlijk mee moet? Met dit artikel help ik je alvast met de eerste stappen. Twijfel je of je stressklachten zijn uitgegroeid tot een burn-out? Doe hier onze gratis burn-out test.
1. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Het is belangrijk dat je je verhaal deelt met je arts, zodat er iemand is die kan controleren hoever jij in je burn-out zit. Je arts kan een inschatting maken van de risico’s zijn voor jou of jou doorverwijzen naar de praktijkondersteuner. Daarbij kan een burn-out leiden tot lichamelijk klachten, dus het is belangrijk dat je arts weet of die klachten stress gerelateerd kunnen zijn.
2. Neem extra rust. Een burn-out wordt veroorzaakt door een constante overvraging van jezelf. Vaak ontstaat het doordat jij wekelijks dingen doet die niet goed passen bij wie jij werkelijk bent. De eerste stap van herstel begint bij je lichaam de rust geven die het nodig heeft. Wil je leren hoe je dit doet, meld je dan aan voor ons herstel traject: Premium 1 op 1 coaching.
3. Activiteiten. Ik gaf net aan dat rust cruciaal is voor jouw herstel. Dat is ook het geval. Toch betekent rust niet: de hele dag in je bed liggen en jezelf isoleren van je omgeving. Op die manier zal het je herstel niet bevorderen. Het is belangrijk dat je de rust afwisselt met kleine activiteiten waar je je goed bij voelt. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie/thee met een goede vriendin. Twijfel je over geschikte activiteiten? Neem dan contact met ons op.
4. STOP. Dit is niet het leukste onderdeel om te lezen. Veel klanten zeggen tegen mij dat zij zo snel mogelijk terug willen naar de persoon die zij ooit waren, voordat ze ziek werden. Dit wil je misschien niet lezen, maar die persoon heeft ervoor gezorgd dat jij ziek werd. Daar zou je niet naar terug moeten willen als je daadwerkelijk wil herstellen.
Lees ook: Waarom heb ik een burn-out?
5. Zoek naar professionele hulp. Zoals je hierboven leest zal er echt wat moeten veranderen in de manier waarop jij met dingen omgaat. Of dat nou op het gebied van werk is of thuis. Mijn advies is dan ook om dit niet alleen te doen. Gedragsverandering is een proces en zeker niet eenvoudig om zonder hulp te doen. Kies een professional waar jij een klik mee voelt en iemand die gespecialiseerd is op het gebied van stress- en burn-out.
Lees ook: Waarom veranderen zo uitdagend is.
6. Smart-Thinking is gespecialiseerd in stress- en burn-out herstel, maar wij zijn hierin natuurlijk niet de enige. Heb jij er vertrouwen in dat Smart-Thinking jou kan helpen om jou energie weer terug te vinden? Dan verwijs ik je graag door naar ons aanbod. Heb je het gevoel dat een andere professional beter bij je past? Dan is dat ook prima, het is belangrijk om een keuze te maken die goed voelt voor jou.
Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem hier contact op met Smart-Thinking.
#burnout #burnoutherstel #burnoutklachten #burnoutsymptomen #stress #stressvermindering #stressklachten #stresspreventie #smartthinking #stresssymptomen #herstel #mentalegezondheid #coaching training #stresscoaching #professionelehulp #stresstraining #persoonlijkegroei #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkleiderschap