fbpx
Ga naar de inhoud

Waarom veranderen zo uitdagend is

    Inleiding
    Denk jij erover om iets te veranderen in je leven? Lees dan dit artikel en leer hoe je dat het beste kunt doen.

    Nieuwe energie
    Ik hoor het regelmatig, zeker als het mooie weer begint. Mensen willen een beweging maken, zij willen gezonder leven en dingen anders aanpakken. Mensen willen iets veranderen in hun leven. Er is nieuwe energie en nieuwe motivatie. En hoewel deze mensen vaak goed beginnen, zakt het gedrag snel weg en herhalen de oude (minder gezonde) gewoontes zich weer.

    Waarom lukt het niet?
    Heel vervelend, maar waarom is dat eigenlijk? Het werkte toch wel, waarom lukt het niet om dat door te zetten en echt iets te veranderen?

    Lees ook: Waarom lukt het mij (nog) niet om te veranderen?

    De reden
    De reden dat het niet lukt om je leven zomaar te veranderen, is omdat wij als mensen nogal “gewoontedieren” zijn. En waar wij ook vaak vergeten rekening mee te houden is dat motivatie niet stabiel is. Motivatie fluctueert de hele dag.

    Nieuwe gewoonte
    Wanneer je een nieuwe gewoonte probeert te bouwen op basis van je motivatie of wilskracht, dan zie je dat het nieuwe gedrag snel weer afneemt op het moment dat je wat minder lekker in je vel zit of wanneer je moe bent, trek hebt, je je geïrriteerd voelt etc. Veranderen blijkt dan niet zo gemakkelijk.

    Lees ook: Invloed van jouw omgeving

    Noodzaak
    Je hersenen zijn geprogrammeerd om jou veilig te houden. Tot op de dag van vandaag lijkt dat een succes dus in het primaire gedeelte van je brein (de hersenstam, ook wel reptielenbrein genoemd) is er helemaal geen noodzaak om nu iets te veranderen. De lange termijn wordt hier niet in meegenomen.

    Hoe dan wel?
    Wil je echt heel graag een verandering maken? Dat kan wel gewoon hoor, maak je geen zorgen. Het enige wat je hoeft te doen is je doel te verkleinen.

    Lees ook: Jij beslist, dat kan confronterend zijn.

    Voorbeelden
    Wil je elke dag gezond (voedzaam) eten? Begin dan eens bij uitzoeken welke voeding daarbij hoort en maak 1x per week vrij om hiermee te experimenteren. Wil je meer bewegen? Kijk eens op welke momenten van de dag je een beweging kunt toevoegen. Zet bijvoorbeeld eens je elektrische fiets uit of op de laagste stand als je je kinderen naar school brengt. Wil je vaker nee zeggen op het werk? Oefen dat dan eerst bij een persoon waar je je prettig bij voelt. En zo kun je van alles bedenken.

    Maak het klein
    Hoe kleiner je doel, hoe groter de kans op slagen. Kies 1 doel in plaats van meerdere. Ook dat vergroot de kans. En kies een gewoonte die het dicht in de buurt ligt bij je dagelijkse doen en laten. Praat erover en laat anderen helpen. Lukt het niet? Stel je doel bij en maak het beter passend.

    💪💪 Jij kan dit!
    Wil je het liever samen doen? Ik help je je met het fijn stellen van je doelen en ik onderzoek de achterliggende oorzaak achter het oude gedrag, zodat je niet per ongeluk in herhaling valt.