fbpx
Ga naar de inhoud

Zo leuk ben ik niet!

    Wat mij in de coaching nou echt raakt, is hoe hard wij voor onszelf geworden zijn. Vol liefde, zachtheid, vergeving en overgave kunnen wij praten over de mensen die dichtbij ons staan, maar als het aankomt op hoe wij denken over onszelf dan is er geen genade. Hardheid in woorden naar onszelf, afwijzing, schaamte of de eisen die wij stellen voor onszelf, kunnen het leven een stuk minder prettig maken. Waarom doen we dat eigenlijk?

    Waarom zijn wij zo streng voor onszelf?
    Wanneer je net geboren bent heb jij nog geen twijfels over jezelf. Je bent goed zoals je bent. Terwijl je opgroeit en steeds meer meemaakt in het leven, kom je erachter dat bepaalde gedragingen als positief worden ervaren en bepaalde gedragingen als negatief. Het is dan ook niet verrassend dat je gaat leren experimenteren met jouw gedrag.

    Loyaliteit
    Wanneer bepaalde gedragingen afgekeurd worden door je ouders, is het voor kinderen haast onmogelijk om de situatie objectief te bekijken. Kinderen zijn loyaal naar hun ouders, waardoor het gemakkelijker is om het eigen gedrag af te wijzen ten opzichte van het gedrag van hun ouders. Ook wanneer het gedrag van ouders niet correct is.

    Jezelf afwijzen voelt makkelijker dan je ouders afwijzen
    Mede hierdoor ontwikkel je als kind bepaalde gedragspatronen, die je in je volwassen leven nog steeds meedraagt. Je bent je vaak niet eens bewust van de gedragspatronen die je doorzet vanuit je eigen opvoeding. Heb jij als kind geleerd dat bepaald gedrag ongewenst is, dan is er een grote kans dat je dit gedrag ook bij jezelf en bij anderen gaat afwijzen.

    Dat kan natuurlijk gaan om kleine, minder belangrijke dingen. Of om gedragingen die sociaal gezien ook niet wenselijk zijn. Maar het kan ook gaan om gedragspatronen die ervoor zorgen dat jij je niet oké voelt. Dit zie je bijvoorbeeld terug wanneer je hebt geleerd dat zorgen voor een ander, belangrijker is dan zorgen voor jezelf. Of wanneer je geleerd hebt om jezelf onzichtbaar of juist extreem zichtbaar te maken, omdat jij thuis niet gezien werd. Soms gaat het om een schoonheidsideaal of om beleefdheidsvormen. Het kan in van alles zitten.

    Je raakt jezelf kwijt
    Wanneer jij jezelf teveel aanpast aan de ideeën van een ander, raak je van jezelf verwijderd. Je leeft op de automatische piloot, waardoor het niet goed meer lukt om te genieten van de mooie momenten of om deze te creëren. Je zit niet lekker in je vel en soms weet je niet eens meer precies wat de dingen zijn, waar jij echt gelukkig van kan worden. En ja, dat kan resulteren in overmatige stress signalen en stressklachten van jouw lichaam.

    Lees ook: Ik heb last van stress klachten, moet ik professionele hulp inschakelen?

    Leer luisteren naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Klachten ontstaan niet zonder reden. Hoe eerder jij signalen van jouw lijf leert herkennen en begrijpen, hoe eerder jij terugkomt bij jezelf. Gelukkig zijn met jezelf is cruciaal in ons leven. Jij bent toch echt degene die altijd bij jou is.

    Wat nu?
    Wil jij leren om oude patronen en gedragingen te gaan herkennen en doorbreken, zodat je weer dichter bij jezelf kunt komen en op een gezonde en liefdevolle manier met jezelf leert omgaan?

    Smart-Thinking kan jou daarbij helpen door gebruik te maken van verschillende, bewezen gesprekstechnieken en oefeningen te combineren met effectieve gedagscoaching. Wil je meer weten? Bekijk hier ons aanbod.

    #gedragscoaching #gedrag #patronendoorbreken #patronen #belemmerendegedachten #helpendegedachten #nlp #nlpcoaching #nlppractitioner #nlpmasterpractitioner #gesprekstechnieken #aanpassen #coaching #vitaliteit #doelgerichtecoaching #stresspreventie #opvoeding #gelukkig #lekkerinjevel #stress #minderstress #stresssignalen #burnout #effectief #persoonlijkegroei #persoonlijkleiderschap #persoonlijkeontwikkeling #gedragspatronen