Hoe het begon
Ik herinner nog precies het moment. Ik zat in de personeelskamer. Mijn collega kwam binnen. Ze liep snel langs mij en langs mijn collega’s om koffie te halen. Ze maakte geen oogcontact. Mijn collega zag er kwetsbaar uit, verdrietig en onzeker. Ik wist niet wat ik moest doen. We hadden te horen gekregen dat dit eerste bezoekje op het werk, na haar burn-out, zwaar zou zijn.
“Zo zwaar was het toch allemaal niet?”
Het werd stiller in de personeelskamer en er hing een ongemakkelijke sfeer. Ik wilde dit doorbreken door mijn collega aan te spreken, zodat zij zich op haar gemak zou voelen. Dit deed ik ook, maar ik wist niet goed wat ik moest zeggen of vragen. Binnen 2 minuten was zij alweer weg. Vol ongeloof werd er gesproken over hoe het kon dat zij ziek was geworden van het werk. “Zo zwaar was het toch allemaal niet?”
Het is soms moeilijk te begrijpen
Ik vond het toen, net als mij collega’s, moeilijk om mij in te leven in de situatie. Ik was dol op hard werken, het gaf mij juist energie. Zou dat betekenen dat mensen alleen in een burn-out kunnen belanden wanneer zij juist niet houden van drukte en bedrijvigheid?
Je leest het al, ik wist er niks van af. Ik wist niet hoe het voelde en hoe een burn-out kon ontstaan. Ik wist niet hoe ik mijn collega kon ondersteunen en ik wist al zeker niet dat ik op een dag zelf ziek zou worden.
Lees ook: Hoe herken ik een burn-out?
Waarom?
Waarom mensen een burn-out krijgen is eigenlijk niet eens zo ingewikkeld. Je krijgt een burn-out wanneer je te lang niet doet wat het beste past bij jou. Als je niet weet wat je kunt doen of je niet durft te doen wat belangrijk voor je is. Je leert je aanpassen en je leeft een leven dat niet hoort bij wie jij in essentie bent. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Je hebt wat te bewijzen. Alleen als je net wat meer dit, en gewoon wat meer van dat, dan ben jij een goed mens. Pas dan word jij geaccepteerd of pas dan doe jij ertoe.
“Energie-lek”
En deze overtuigingen maken dat elke dag energie kost. Hoe langer jij niet gelooft dat jij mag zijn wie je bent en het leven leeft waar jij gelukkig van wordt, hoe minder energie jij zult overhouden. En op een dag, is jouw energie op. Je wil niet meer, je kan niet meer en je weet het niet meer. En dat is een burn-out.
Herstel
Wil jij herstellen van je burn-out, zonder dat je blijft terugvallen? Pak dan de kern van het probleem aan. Leer jezelf accepteren zoals je bent en leer luisteren naar de signalen van je lichaam. Zorg dat jouw dagen passen bij wie jij werkelijk bent en stop met constant meebewegen op het ritme van jouw omgeving. Jij hebt zelf de regie over jouw leven, je hoeft alleen het stuur maar te pakken. Is dat makkelijk? Nog niet. Maar hoe meer jij hiermee gaat oefenen, hoe meer jij zult ervaren dat dit het harde werk meer dan waard is.
#burn-out #burnout #stress #minderstress #leukerleven #regie #grip #stresspreventie #coaching #nlpcoach #acceptatie #zelfkennis #persoonlijkeontwikkeling#burnoutklachten #stressklachten #persoonlijkegroei #inzicht #bewustwording #burnoutcoach #stresscoach #coachschagen #coachnoordholland #vitaliteit #persoonlijkleiderschap #smart-thinking