fbpx
Ga naar de inhoud

Kun je ook een burn-out krijgen als je je werk fantastisch vindt?

    Bij een burn-out wordt vaak gedacht aan een vervelende werksituatie. Op het moment dat je elke dag met tegenzin naar je werk gaat, is het begrijpelijk dat dit op een dag niet meer vol te houden is. Je kunt dan in een burn-out belanden. Toch kun je ook een burn-out krijgen, terwijl je gek bent op je werk. Hoe dat kan leg ik je uit in dit artikel.

    Wat heb jij echt nodig?

    Bij een burn-out kun je ervan uitgaan, dat je al een langere tijd niet doet wat er bij jou past. Dat kan natuurlijk je werk zijn, maar het kan ook zijn dat je jezelf al een hele tijd niet geeft, wat er bij jou past. Dat jij jezelf niet geeft, wat je écht nodig hebt. Dan kan jij enorm genieten van je werk, maar is er helaas toch een grote kans op een burn-out.

    Over-presteren

    In de praktijk zie ik dit vaak terug in over-presteren, zowel thuis als op het werk. Je hebt de lat voor jezelf zo hoog gelegd, dat het niet meer comfortabel voelt. Het wordt steeds moeilijker om een gezonde balans te vinden tussen je privé en werksituatie. Ook tijd voor jezelf maken lijkt steeds minder haalbaar.

    Over-presteren ontstaat niet zomaar. Dit krijg je vaak al mee in je opvoeding. Soms laten ouders zelf dit voorbeeld ook zien of waren jouw ouders veeleisend naar jou als kind. Soms heb je als kind al te veel verantwoordelijkheid moeten dragen, waardoor je je over-verantwoordelijk bent gaan voelen.  Soms heb je een negatief zelfbeeld ontwikkeld, wat je met over-presteren probeert te compenseren. En zo zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden.

    200% geven

    Het vervelende is dat je er zo aan gewend bent geraakt om 200% van jezelf te geven, dat je het niet eens meer door hebt wanneer je dat doet. Je bent gewend om de signalen van jouw lijf te negeren en je wilt gewoon even doorpakken.

    Lees ook: Presteren, presteren en nog eens presteren

    Stress signalen negeren

    Als jij een langere tijd niet doet, wat goed is voor jou dan kan dit zich natuurlijk ook op andere manieren uiten. Denk hierbij aan grenzeloosheid (niet aangeven van jouw persoonlijke grenzen), onder-presteren, vermoeidheid of futloosheid, toename van conflicten, overprikkeling, mentale- en fysieke stress klachten etc. De uitkomst blijft uiteindelijk gelijk. Wanneer jij de signalen van jouw lijf negeert en doorgaat zonder veranderingen te maken in jouw dagelijkse doen en laten, zal je burn-out klachten ontwikkelen. Je lichaam blijft signalen geven en wanneer je deze negeert, worden de signalen groter.

    Neem je stress klachten serieus en kijk kritisch naar de momenten dat de stress klachten toenemen. Waar zou jij een aanpassing kunnen doen, waardoor de stress klachten afnemen? Smart-Thinking denkt graag met je mee.