fbpx
Ga naar de inhoud

5 tips waarmee je stress kunt verminderen

    Stress kan oplopen
    Spanning of stress kan gedurende een dag behoorlijk oplopen. Soms ben je er niet eens bewust van, omdat je gewend bent om maar door te gaan. Hard werken, drukte, regeldingen, een vol sociaal leven, we herkennen het allemaal. Met drukte zelf is op zich ook niets mis.

    Patronen houden de situatie in stand
    Toch zie ik dit bij mijn klanten vaak terug komen als een patroon. Op deze manier hoef je namelijk niet na te denken over de situaties die spanning veroorzaken. Je hoeft niet na te denken over wat jij vindt van de kwaliteit van je leven. Is dit een tijdelijk situatie of speelt dit al langer? Wil ik over 5 jaar nog in deze situatie zitten? En over 25 jaar? Het kan confronterend zijn op deze manier naar je leven te kijken, maar het helpt je wel om verantwoordelijkheid over jouw situatie te nemen zodat je de regie terug kunt nemen.

    De voordelen van (kortdurende) stress
    Stress is niet alleen maar slecht en ongezond, zoals het vaak wordt neergezet. Stress kan jou juist helpen in belangrijke situaties. Stress helpt bijvoorbeeld om jou te beschermen in dreigende situaties. Het helpt jou om (herhaling van) gevaar te herkennen en voorkomen. Stress zorgt voor een verhoogde weerstand tegen pijn en zorgt kortdurend voor een verhoogde immuniteit. Stress verhoogt jouw uithoudingsvermogen en het verbetert jouw spierfuncties. Stress kan zelfs helpen met deadlines, doordat het je doorzettingsvermogen, creativiteit, concentratie en alertheid vergroot. Allemaal voorbeelden waarbij stress een belangrijke en handige rol speelt.

    De nadelen van (langdurige) stress
    Pas wanneer stress jou gaat belemmeren in jouw functioneren en (mentale) gezondheid, begint het tegen je te werken. Je kunt last hebben van allerlei kwalen en lichamelijke stressklachten, waardoor je niet lekker in je vel zit. Voorbeelden van stressklachten zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, verslechterde weerstand, hoofdpijn, spierspanningen, overmatig zweten, trillen, duizeligheid, druk op de borst, misselijkheid, verminderde concentratie, moeite met dingen onthouden, zaken slechter kunnen combineren, piekeren, angsten, prikkelbaarheid, kleine aangeleerde gewoontes zoals nagelbijten etc. Stressklachten kunnen op zoveel manieren tot uiting komen, dat ik hier nog een hele reeks aan toe zou kunnen voegen.

    Leren luisteren naar je lichaam
    Bovenstaande klachten zijn er niet zomaar. Deze klachten ontstaan omdat je eerdere signalen van je lichaam hebt genegeerd. Volgens het bekende boek ‘De Fontein, vind je plek’, geschreven door Els van Steijn, heeft je lichaam al tientallen signalen afgegeven, voordat je met je hoofd merkt dat je gespannen bent. In het boek wordt onder andere beschreven dat “Veel mensen beschikken over een flinke portie mentale kracht, die ontstaat via ratio. Het stelt je in staat te doen wat je moet of wilt doen.” (1) Het is belangrijk dat je denken vanuit ratio, in verbinding komt met je lichaam, zodat je beter gaat aanvoelen wat je nodig hebt en zodat de stressklachten niet oplopen.

    Lees ook: Verstoppen voor stress.

    5 Tips om stil te staan bij stress signalen en stress te verminderen
    Hieronder geef ik 5 tips om stresssignalen eerder te herkennen en te verminderen. Pas wanneer je je bewust bent van situaties die jou extra spanning geven, ben je in staat hier wat aan te gaan doen. Durf stress in de ogen te kijken en probeer te luisteren naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Kom je er alleen niet uit? Maak dan een afspraak met Smart-Thinking.nl, zodat je met een gecertificeerde coach de kern van het probleem kan aanpakken.

    Tip 1: Op het werk zie ik vaak dat mensen maar doorgaan en niet stilstaan bij hoe zij zich voelen. Daar is ook helemaal geen tijd voor, toch? Jawel, die tijd is er! Je hoeft de tijd alleen maar creëren. Dit kun je doen door extra water te drinken. Water? Zeker! Wanneer jij extra gaat drinken, zul je vaker naar het toilet moeten. En dat is nou precies een goed moment om even in te checken bij jezelf. Dit kun je uiteraard ook thuis doen of wanneer je ergens op visite bent.

    Tip 2: Inchecken bij jezelf is misschien nog niet helemaal duidelijk. Ga rechtop zitten, zet je voeten plat op de grond en adem rustig in door je neus en uit door je mond. Herhaal de rustige ademhaling een paar keer bewust. Heb je meer tijd? Ga in je gedachten elk lichaamsdeel af. Begin bij je voeten en ga in gedachten steeds verder naar boven. Sta even stil bij de delen in je lichaam waar je extra spanning voelt. Probeer deze spieren bewust aan te spannen en daarna bewust te ontspannen.

    Tip 3: Merk je bij het inchecken dat je veel spanning hebt opgebouwd in je lijf en voel je je niet rustig in je hoofd? Dan kan het helpen om jezelf af te vragen of er iets gebeurd is wanneer dit is toegenomen. Wat heeft de spanning gecreëerd of verergerd? Wat doet dit met jou? Wat kun je hier nu gelijk aan doen? Is het bijvoorbeeld handig om terug te komen op een beslissing? Kun je je gedrag aanpassen? Kun je een ander aanspreken of om hulp vragen?

    Tip 4: Heb je spanning door een situatie waar je zelf geen invloed op hebt? Leer dan met mildheid op jezelf te reageren. De spanning is er namelijk en deze heb je te omarmen. Dit kun je alleen doen, als je weet waardoor de spanning wordt veroorzaakt en te onderzoeken of je er echt niets aan kunt veranderen.

    Stel jezelf de volgende vragen: Kan ik er wat aan veranderen? Kan ik het accepteren? Kan ik het loslaten? Is het antwoord “Nee?” Adem rustig in en uit en accepteer dat je er spanning van hebt. Bedenk dat het oké is. Soms zijn er situaties in het leven die je liever anders had gezien. Je hoeft daar niet altijd tegen te vechten en je mag er verdriet van hebben.

    Tip 5: Ga wandelen. Wandelen is zo’n effectieve manier om even tot jezelf te komen en de gebeurtenissen van een dag te verwerken. Daarbij bevordert het wandelen je creativiteit, waardoor je soms hele andere oplossingen ontdekt. Probeer tijdens het wandelen een paar momenten te gebruiken om te voelen waar de spanningen in je lijf zitten. Adem rustig, schouders omlaag, ontspan. Wil je even uit je hoofd? Probeer dan heel bewust kleine details uit je omgeving in je op te nemen en hier echt de tijd voor te nemen (mindfulness). Wat zie je? Welke details zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Op deze manier zet je onrustige gedachten even op pauze, waardoor jij weer kunt bijkomen. 


    Heb je wat extra hulp nodig? Met onze handige cursus leer jij stap voor stap stress verminderen. In je eigen tempo kun je online werken aan het vergroten van je kennis over de werking van stress en krijg jij een eigen werkboek, waarin je met bewezen effectieve coachopdrachten jouw stress kunt verminderen.


    Bronvermelding:

    1. ‘De Fontein, vind je plek’, geschreven door Els van Steijn
    2. https://hrcommunity.nl/artikelen/stress-de-positieve-en-negatieve-invloeden/

    #stresspreventie #minderstress #stressverminderen #stress #stressklachten #burnout #burnoutsymptomen #vitaal #ontspannen #mindfulness #coachen #stresspreventiecoach #spanning #patronendoorbreken #signaleren #mildheid #stresssignalen #coachschagen