Ga naar de inhoud

Stoppen met piekeren

    Piekeren en β€˜over’ denken kan zo vermoeiend zijn. Het houdt jou constant bezig en je kunt je niet goed meer op andere dingen concentreren. Soms wordt het zo erg dat je niet meer kunt slapen of je werk niet volledig meer kunt uitvoeren. Het werkt dan door in alles wat je doet. In dit artikel lees je in een paar stappen wat je hieraan kunt doen. Blijven de klachten terugkomen? Dan is het verstandig om de kern van je stressklachten (het piekeren in dit geval) aan te pakken.

    🀯 Waarom blijf ik piekeren?
    Stress uit zich op veel manieren en in veel situaties. Situaties waar jij je niet goed bij voelt, waar je onzeker over bent of waar je je bijvoorbeeld voor schaamt, kunnen ervoor zorgen dat je vast komt te zitten in een gedachten stroom. Over het algemeen zijn dit geen positieve en opbouwende gedachten die jou vooruit helpen. Het zijn juist de gedachten die je liever los zou willen laten, omdat ze in de weg staan voor bijvoorbeeld je slaap, je activiteiten en je rust.

    🧠 Lost dit iets op?
    Piekeren of constant nadenken over hetzelfde onderwerp helpt jou meestal niet verder. Stress (de reden waardoor je piekert) zorgt voor een overbelasting van je frontale lob in je hersenen. Dit onderdeel is belangrijk voor onder andere logisch redeneren en het nemen van beslissingen. Als je bezig bent met piekeren is er voor andere processen te kort ruimte en aandacht. Dat betekent dat jij vooral nog bezig bent met het herhalen van je gedachten en niet constructief aan een oplossing werkt. Je voelt je dus rottig door je eigen gedachten en neemt zo geen initiatief hier wat mee te doen.

    πŸ§πŸ’‘Kan ik er eigenlijk wel wat aan doen?
    Gelukkig wel! Ik heb speciaal voor de piekeraars onder ons een kort stappenplan beschreven, dat jou onmiddellijk helpt met het stoppen met piekeren. In dit stappenplan maak ik gebruik van een trucje, die effectief is voor de werking van onze hersenen (vanuit de neuro- en cognitieve psychologie). Bekijk hieronder gratis het stappenplan en start vandaag nog met oefenen. Je kunt het stappenplan onder aan deze pagina lezen. Ik houd het kort en simpel, zodat het aantrekkelijker is om het eens te proberen. Heb je wat meer hulp nodig of aanvullende vragen? Stuur mij een berichtje.

    Meer lezen? Lees hier het artikel over omgaan met negatieve gedachten.

    Is het piekeren een blijvend of terugkerend probleem?
    Plan een eerste gesprek in en ik kijk mee met welke stappen jij actief kunt zetten om het piekeren blijvend te verminderen. Is het je eerste gesprek? Dan kun je meedoen voor het extra voordelige kennismakingstarief πŸ™‚ Ben je nieuwsgierig hoe serieus jouw stressklachten zijn? Doe hieronder de gratis test.

    Stappenplan: Stoppen met piekeren

    Stap 1: Kalmeer je ademhaling. Gebruik bijvoorbeeld deze ademhaling 2 tot 3 keer:
    – Adem één keer diep in
    – Nog één keer in met het laatste beetje wat over is
    – Kort vasthouden
    – Lange ademhaling uit

    Stap 2: Afleiding in je brein
    – Onze hersenen kunnen hun aandacht niet goed verdelen.
    – Soms onhandig, maar in dit geval perfect!
    – Kies een letter en kijk om je heen.
    – Noem zoveel mogelijk woorden met deze letter in je omgeving.
    – Doe dit met verschillende letters.

    Stap 3: Er is nu rust in je hoofd.
    – Blijf je aandacht richten op ademhaling of de dingen die je nu doet.
    – Dwaal je af? Dat is normaal, pak rustig de aandacht weer terug en focus op wat je nu doet. Pas op het moment dat de stressklachten dusdanig zijn opgelopen dat mensen niet meer functioneren op werkgebied, dan wordt er aan de bel getrokken. Pas dan is de belemmering zo groot, dat zelfs de persoon met de stressklachten vindt dat er met spoed iets moet gebeuren.

    #piekeren #stressklachten #stresspreventie #burnout #burnoutklachten #burnoutsymptomen #vermoeidheid #burnoutherstel #persoonlijkeontwikkeling #zelfzorg #zelfleiderschap #coaching #training #hulpbijstress #mentalewelzijn #gezondewerkomgeving #mentalegezondheid #stress #werkstress #burnoutpreventie #stressmanagement #balans #vaardigheden #neuropsychologie #cognitievepsychologie