fbpx
Ga naar de inhoud

Negatieve gedachten

    Negatief denken, het lijkt wel een patroon
    Veel van onze klanten beschrijven dat zij een somber gevoel hebben. Herken jij dat? Leuke dingen voelen vlak en je gaat er niet volledig meer in op. Je praat tegen jezelf, maar de gedachten zijn vaak negatief. En hoe langer je dit ervaart, hoe moeilijker het is om met een positief gevoel aan je dag te beginnen.

    Dat is logisch
    Net zoals wij onze gedachten kunnen trainen in positief denken, kan dat helaas ook in negatief denken. Je hersenen zijn eerder geneigd om een pad te kiezen dat voor je brein bekend is. Heb jij dus veel negatieve gedachten? Dan is de kans groot dat deze gedachten blijven oplopen. Bij een kleine tegenslag is je brein gewend om negatief te denken.

    Lees ook: Omgaan met somberheid

    Positief denken, hoe doe ik dat?
    Wist je dat je je hersenen kunt trainen in positief denken?
    Hoe vaker je het doet, hoe normaler het wordt en hoe vaker je hersenen op zoek gaan naar positiviteit. Door te oefenen met positief denken, zullen je hersenen dit steeds meer gaan herkennen en als patroon gaan gebruiken.

    Herkaderen
    Een truc die vaak gebruikt wordt om positief denken te oefenen is herkaderen. Je geeft een situatie als het ware een nieuwe betekenis.

    Wil je dit samen oefenen én zelfs een stapje verder gaan? Wil jij geen stress klachten meer? Wil je weer energie hebben en weten wat je nodig hebt om dichter bij jezelf te blijven? Wil je stoppen met piekeren een gewoon weer rust in je hoofd? Meld je dan hier aan voor ons programma. Je leert herkaderen en je leert wat je nodig hebt om de stress weer onder controle te krijgen.

    Voorbeeld
    Denk bijvoorbeeld aan de overgang van de zomer naar de herfst. Je bent vrij van je werk en je zit binnen. Buiten regent het en waait het.

    Gedachte 1: “Gatver, wat een vies weer! Ik kan helemaal niks leuks doen. Was het maar weer zomer.”

    Gedachte 2 (herkaderen): “Het regent en het waait. Ik blijf lekker binnen. Ik zet een kopje thee en ik pak een dekentje. Ik ga heerlijk op de bank zitten met …(boek/serie/kind?). Zo gezellig altijd!”

    Je ziet dat de tweede gedachte een andere betekenis geeft aan dezelfde situatie. Hoe vaker je dit gaat doen, hoe natuurlijker het gaat voelen. En het mooie is, je hersenen gaan jou hierbij helpen. Zij gaan dit namelijk herkennen als een patroon en steeds vaker op zoek naar de positieve betekenis van een situatie.

    Dit gaat niet helpen
    Ben je toch bang dat jouw klachten misschien verder gaan dan alleen een negatief denkpatroon? Twijfel je of je last hebt van een burn-out? Doe dan hier de GRATIS Burn-Out test.

    Geloof je mij niet?
    Zoek de komende week eens naar gezichtjes in je omgeving. Vormen die, als je goed kijkt, een gezichtje kunnen vormen, zoals bij de foto hieronder. Zie jij het ook? Kijk goed of je ergens oogjes en een mond ziet. Als je dit een paar keer oefent, zie je ze overal. Als je dan elke keer ook even glimlacht wanneer je ze ziet, dan heb je de eerste stappen naar meer positiviteit al gezet.

    Huh, ik zie het overal
    Valt het jou ook op, dat je nu opeens overal gezichtjes in ziet? Dat komt doordat jij een signaal hebt gegeven naar je hersenen om hier op te letten. Je hebt je hersenen als het ware getraind. En dit kun je dus ook doen met je gedachten.


    Smart-Thinking biedt training en coaching aan voor mensen met langdurige stress klachten, zodat zij herstellen van hun stress en weer plezier ervaren bij de dingen die zij doen. #burnoutherstel #burnoutpreventie

    #positiefdenken #positiviteit #blij #coaching #training #stress #stresspreventie #smartthinking #burnout #burnoutsymptomen #negatievegedachten #somber #somberheid #ongelukkig #nietgelukkig #lusteloos #geenenergie